3. oddíl „Féfo“ ― Oddílová kronika (2012)

Od září 2012 do května 2015 psal Tom spolu se skauty a vlčaty každý měsíc kraťoučký časopis (vždy na jeden list) o tom, co jsme ten který měsíc dělali. Časopis tak vlastně tvoří kroniku oddílu pro toto období a zde těch celkem 30 vydání naleznete.


Září 2012 (1)


Začátek skautského roku

Vlčata, skauti, roveři, rádcové i vůdcové, začíná nám další skautský rok. Doufám, že se na něj všichni těšíte tak jako já. Na schůzky, výpravy, přespávání v klubovně, hry, soutěže, vaření čaje… prostě na všechny kamarády, se kterými na vás zase čeká spousta dobrodružství. A já se těším, že se naučíte spoustu nových věcí, budete si dobrými kamarády a posunete se o pořádný kus na své vlčácké nebo skautské stezce. Rádcům přeji, aby je vedení družin bavilo, aby rádi připravovali zajímavý program. Budeme pokračovat v činnosti tam, kde jsme v červnu skončili. Vlčata, která jsou rozdělena do dvou šestek (Lišáci a Netopýři), povede Koj a Mech (a samozřejmě já). Skauti – Ostříži – budou vedeni rádcem Jakubem, kterému budou pomáhat Marian a Radek. Kromě pravidelných pátečních schůzek nás čekají výpravy a možná i další akce, které si s družinou naplánujete. Snažte se nevynechat jediný družinový a oddílový podnik a buďte těmi vlčaty a skauty, na které se oddíl může spolehnout!

I letos bude probíhat bodování – za účast na schůzce, na výpravě, za soutěže, za plnění stezek, za dobrovolnou práci pro oddíl. Body po každém měsíci sečteme a na oddílové schůzce vždycky vyhlásíme vítěze, který se možná může těšit i na malou odměnu. Ano, každý první pátek v měsíci budeme dělat oddílové schůzky ve velké klubovně, abychom probrali oddílové záležitosti a také si zahráli hry, na které je potřeba více hráčů. S přípravou těchto schůzek budou pomáhat i roveři, kteří nejsou rádci, tedy Dalim a Lukáš. První oddílová schůzka proběhne v pátek 5. října.

― Tom

Vzpomínky na tábor


Foto*↑

Tomovu vzpomínku na tábor jsem umístil do přehledu táborů


Naše podzimní výpravy

Vypadá to, že i letos vyrazíme každý měsíc alespoň na jednu výpravu do přírody. Napište si proto termíny do diářů a kalendářů a naplánujte si čas tak, ať na žádné oddílové akci nechybíte. Jedinečná výprava se nedá opakovat!

21.-23.9.  - Boudička (spojeno se slibovým ohněm)
12.-13.10. - Jednodenní výprava (předtím přespání v klubovně)
25.-28.10. - Středisková výprava (Mentaurov  u Litoměřic)
23.-25.11. - Výprava na Kocourov (vlčata), tajná výprava (skauti)
8.12.      - Mikulášská besídka a Country bál
5.1.       - Tříkrálová sbírka
25.-26.1.  - Vlčí stopou na Žabku

…a nezapomeňte si už teď poznamenat, že letní tábor bude 1.-15.7. 2013. Kde? To se nechme překvapit…

― Tom

Oddílový web a fotogalerie

Informace o oddílových akcích a dalších záležitostech najdete jako obvykle na naší webové stránce http://fefo.cz. Fotografie z výprav a z tábora jsou na http://trojka-kh.rajce.idnes.cz. Během podzimu se pokusíme webové stránky předělat a zpřehlednit…

― Tom

[Pozn.: To se i podařilo, jenomže to nebyl podzim 2012, ale podzim 2023. Takže nám to netrvalo ani dvanáct let!…]


Výprava na Boudičku (21.-23. září)

Třetí zářijový víkend bude ve znamení naší první podzimní výpravy. Pojedeme na Boudičku. V pátek večer se rozhoří táborový oheň, u kterého budou skládat svůj vlčácký slib ta vlčata, která to nestihla na táboře a která si během září splní zbývající body nováčkovské zkoušky. Na výpravu proto pojedeme v kroji. Dále si s sebou vezměte spacák, karimatku, stan (dohodněte se, s kým budete spát a případně si zapůjčete oddílový), nové oddílové tričko, sekerku (skauti) nebo kladivo (vlčata), pevné boty, jídlo na páteční večeři (další dny bude jídlo společné), 70 Kč a samozřejmě věci na schůzku.

V sobotu budeme mít za úkol opravit (spíše znovu udělat) přístupovou lávku na tábořiště a čekají nás indiánské hry. Nechte se překvapit…

Sraz je v pátek v 17:00 na nádraží KH město, návrat v neděli ve 12:30 tamtéž.

― Tom

Co s sebou nosíme na schůzku

Na každou schůzku si s sebou přines: stezku nebo nováčka, zápisník, tužku, KPZ, uzlovačku (2m dlouhý provaz tlustý jako tvůj malíček), kapesník.

Od letoška bude mít každý zápisník formátu A5 v tvrdých deskách (linkovaný nebo čtverečkovaný). Někdo ho máte už od tábora, ostatní si ho pořiďte do příští schůzky. Kdo nenosí povinné vybavení, připravuje sebe a svou družinu o cenné body!

― Tom

Říjen 2012 (2)


Začátek podzimu

Tak máme za sebou první měsíc činnosti. Zvládli jsme dvě schůzky a jednu víkendovou výpravu. Rozjelo se bodování a známe vítěze za první měsíc. Také jsme mezi sebou přivítali několik nováčků – Ondra je skautů a Teo a Kuba u vlčat. Během tří měsíců by měli složit nováčkovskou zkoušku, aby se stali řádnými členy našeho oddílu. Pomáhejte jim, ať jsou v oddíle brzy jako doma. V říjnu nás čeká několik schůzek, dvě výpravy a mnoho her, legrace, soutěžení i učení se nových věcí. Mimo jiné se opět soutěží v bodování – kdo získá v říjnu nejvíce bodů? Zvláštní body může v říjnu získat ten, kdo předloží vzorně vedený zápisník. Tak ať se nám mezi padajícím listím líbí a společně se sejdeme 2. listopadu na oddílové schůzce.

― Tom

Čekatelské zkoušky

Skautský oddíl nemůže vést jen tak někdo, pouze skautský vůdce. Ten má složenou „vůdcovskou zkoušku“, při které je vyžadováno mnoho znalostí z teorie i praxe vedení oddílu, táboření, organizace, psychologie a dalších disciplín. Vůdcovské zkoušce předchází zkouška „čekatelská“, která je jednodušší a po jejímž složení se mladý vůdce-čekatel může podílet na spoluvedení oddílu. Na složení čekatelské zkoušky se v našem oddíle právě teď připravují čtyři rádcové – Jakub, Marián, Pepa a Dalim. Budou se muset mnohé naučit, aby obstáli, ale mám radost, že se k tomuto kroku odhodlali a že do budoucna třeba i uvažují o vedení našeho třetího oddílu. Držme jim palce!

― Tom

Indiánská výprava do Údolí studánek


Foto*↑

O víkendu 21.-23. září jsme se v podvečer vydali vlakem na jih, abychom tento čas strávili v Údolí studánek neboli na Boudičce. Byla nás asi polovina, řada z vás onemocněla nebo vynechala výpravu z jiného důvodu. Nebo se snad někomu nechtělo? Do údolí jsme přišli již za tmy, postavili stany – tentokrát na okraji horní louky, protože dolní byla rozrytá od prasat a plná bahna. Po večeři zaplál slavnostní oheň, při které skládal svůj vlčácký slib Adámek. Máme tedy zase o jedno vlče víc a doufám, že vás bude stále přibývat! V sobotu jsme opravovali příchodovou lávku, moc se mi líbilo, jak jste se všichni zapojili do práce a nebáli se, že se zašpiníte. Lávka je opravená, pár měsíců vydrží, ale na jaře by se měla udělat kompletně nová. Zbytek dne byl ve znamení indiánských her a vaření oběda a večeře. Když vyšel měsíc, vydali jste se do lesa hledat léčivé měsíční kameny. Výprava se vydařila, byla to naše poslední letošní se spaním pod stany. Ale poslední rozhodně nebyla!

― Tom

Výprava na Boudičku pohledem Honzíka

V pátek 21. 9. jsme vyjeli vlakem z městského nádraží do Zbraslavic. Odtud jsme pěšky pokračovali na boudičku. Postavili jsme si stany a opekli buřty, Adámek ještě sliboval na vlče. V noci pršelo takže kdo měl špatně postavený stan měl smůlu. V sobotu dopoledne jsme opravovali lávku přes bažinu. K obědu jsme ve dvou skupinách vařili polévku. Dost se nám povedly. Odpoledne jsme hráli hry, například popo-aha-kapiu a lakros. K večeři  jsme měli těstoviny s lunchmeatem, kdo chtěl, měl i s houbami. Ráno jsme složili (mokré) stany a Boudičku dali do původního stavu. Vlak jsme stihli a odjeli domů.

― Honzík

Výsledky zářijového bodování

Vítězen v zářijovém bodování se u vlčat stal Kryštof (70 bodů) a u skautů Honzík (323 bodů). Vítězům blahopřeji a jsem zvědavý, kdo zvítězí v říjnu.

― Tom

Co bodujeme a jak

V oddíle bodujeme řadu věcí a každý se snaží, aby měl více bodů než ostatní a dobře se umístil v měsíčním, ale hlavně celoročním bodování. Body lze získat za docházku, soutěže a plnění stezky. Bodování se trochu liší u vlčat a u skautů.

Vlčata

  • [Účast na] schůzce 10
  • Omluva ze schůzky 5
  • Neomluvená [neúčast na] schůzce 0
  • Výprava 10 za každý den (15 u jednodenní)
  • Omluva z výpravy 5
  • Bodovací soutěž 010
  • Splněný bod ve stezce 10
  • Zvláštní úkol v měsíci 010

Skauti

  • Schůzka 10
  • Výprava 100 za každý den
  • Chování 010
  • Splnění speciálních úkolů 010
  • Bodovací soutěž 010
  • Splněný bod ve stezce 10
― Tom

Naše říjnové výpravy

V říjnu nás čekají dvě výpravy. První začne tím, že si protáhneme schůzku v pátek 12. října o společnou večeři a přespání v klubovně. Nezapomeňte si proto spacáky a karimatky. V sobotu ráno vyrazíme do Bylan, kde se naučíme vyrábět keramiku jako v pravěku. Potom nás čeká strastiplná a dobrodružná cesta domů. Návrat ke klubovně bude do 18 hodin ke klubovně.

Druhá výprava je středisková (účastní se všechny oddíly!) a uskuteční se o podzimních prázdninách, od čtvrtka 25. října do neděle 28. října. Pojedeme do Českého středohoří. Bydlet budeme na skautské základně Mentaurov u Litoměřic.

― Tom

Co s sebou nosíme na výpravy

Abyste bez nehody přežili naše výpravy, je třeba si před odchodem z domova zkontrolovat, zda máte sbaleno vše potřebné. A hlavně si to vše sbalte do batůžku či batohu na záda, ruce musíte mít volné. Věci, které se nevejdou do batohu, je potřeba k němu pevně přivázat, třeba uzlovačkou nebo řemínkem, aby neplandaly všude okolo.

  • Na jednodenní výpravy nosíme: věci na schůzku + pláštěnku, zavírací nůž (dýky a jiné typy jsou zakázané!), pití (nejlépe vodu nebo čaj, přeslazené džusy žízeň nezaženou!), svačinu, na sebe přiměřené oblečení (co se týká barev i sezony), oddílové tričko, pevné boty, čepici (proti slunci nebo zimě), náhradní ponožky (v zimě i náhradní rukavice a čepici!).
  • Na vícedenní výpravy si navíc přibalte: spacák, karimatku, stan (nebo jeho část – podle dohody), teplé oblečení na spaní, baterku (nejlépe čelovku), jídlo na společné vaření dle dohody, ešus nebo kovovou misku, lžíci.
― Tom

Listopad 2012 (3)


Nádherný podzim

Letošní podzim se opravdu vydařil. Jako kdybychom to tušili, naplánovali jsme si v říjnu dvě výpravy – při první do Bylan jsme málem chodili v tričkách a užili jsme si pravěku. Při té druhé do Českého středohoří jsme naopak zapadli sněhem a užili si (pod)zimních mafiánských radovánek. Kdo jste byl, víte, kdo ne, počtěte si o něco níže. Byla to první opravdu středisková výprava, které se účastnily všechny oddíly. Bylo nás dohromady více než 60! Také máme dalšího nováčka – Ondru. Nějak se nám ti Ondrové rozmnožují, budeme pro ně muset vymyslet nějaké přezdívky… Jsem rád, že se náš oddíl rozrůstá, schopní a kamarádští kluci jsou vždycky přínosem. Snažte se proto být všichni dobrými kamarády. Nebuďte líní, ale snažte se statečně postupovat po své vlčácké nebo skautské stezce a buďte dobrým příkladem všem ostatním.  Mám radost, že se to spoustě z vás daří.

Na první říjnové schůzce proběhly ve vlčácké smečce volby. Lišáci si za šestníka zvolili Kryštofa a Netopýři Očka. Zástupcem (podšestníkem) je Blesk u Lišáků a Matěj u Netopýrů. Šestníci a jejich zástupci jsou ti, kteří mají na starosti ostatní kluky v šestce, pomáhají jim a dávají pozor na pořádek. Také by se měli snažit být těmi nejlepšími vlčaty, účastnit se všech akcí a být nejdále s plněním stezky.

V sobotu 8. prosince proběhne tradiční středisková Mikulášská besídka v sokolovně (od 14 hodin). Tradicí je, že každý oddíl zde předvede nějakou scénku. Tu tedy musíme v průběhu listopadových schůzek nacvičit, abychom si na Mikulášské neudělali ostudu. Ten samý den se od 20 hodin koná již 18. skautský Country bál, na který zveme všechny rodiče a další příznivce. Pozvánka je na poslední straně, vstupenky budou k dispozici u vůdců oddílů.

Přeji vám plno bláznivých nápadů a jako celý oddíl se sejdeme na oddílové schůzce 7. prosince

― Tom

Máme nové čekatele!

Minule jsem zmiňoval, že naši tři rádcové se účastní čekatelského kurzu, který je připraví na spoluvedení oddílu. O víkendu 19.-21.10. se v Čáslavi podrobili čekatelské zkoušce, ve které všichni obstáli. Gerlachu, Mariáne a Pepo, gratulujeme vám a těšíme se, že nové znalosti uplatníte při spoluvedení našeho oddílu.

(Možná se divíte, kdo je to Gerlach? To je nová přezdívka Jakuba Vlastníka, zeptejte se ho. Každopádně, jestli někdy realizuje to, co naplánoval – skauti, máte se na co těšit!)

― Tom

Výprava do pravěkých Bylan (12.-13. října)


Foto*↑

V pátek jsme se sešli jako vždy na schůzce. Ale tentokrát to byla schůzka speciální, nešli jsme v šest domů, ale spali jsme v klubovně! Sešlo se nás hodně, nikdo si to nechtěl nechat ujít! Ráno jsme si sbalili věci na cestu a s Tomášem a Kojem jsme vyrazili pěšky do Bylan na archeologické naleziště. Paní nám ukázala keramiku, kterou v Bylanech vykopali, a povídala, jak je archeologie dobrodružná! Pak jsme si sami mohli zkusit něco vytvořit z keramické hlíny. My jsme dělali mističky, ale skauti si troufli i na počítač s příslušenstvím!

K obědu jsme si opekli buřty a potom už jsme šli zpátky do klubovny. Počasí nám přálo, celý den bylo jasno, takže jsme cestou mohli hrát spoustu her! Nejlepší hra byla dobývání hradu Slovanů, kde jsem ukradl tři kameny. Teď už se nemůžeme dočkat, až dostaneme naše mističky vypálené! Byl to super výlet.

― Očko

Podzimní středisková výprava do Mentaurova


Foto*↑

Ve čtvrtek 25.října 2012, první den podzimních prázdnin jsme se vydali autobusem směr severní Čechy. Cílem naší mafiánské výpravy byla základna Mentaurov u Litoměřic. Kromě našeho třetího oddílu se výpravy zúčastnili také naši skauti a skautky z prvního, pátého a také sedmého oddílu. V Mentaurově jsme se nejdříve ubytovali a rozdělili se na tzv. mafiánské rodiny, které celou výpravu plnily různé úkoly a sbíraly body.

Náš třetí oddíl tvořilo celkem 9 skautů a všichni jsme se vešli na jeden pokoj s číslem 3. Po obědě jsme si do malého baťohu sbalili věci na výpravu a vydali jsme se na průzkum okolí. Cestou, která vedla převážně do kopce, jsme hráli různé hry, kdy jsme se museli na povel rychle schovat v lese nebo si lehnout na zem či se seřadit co nejrychleji podle velikosti. První večer jsme si jako správní mafiáni šli zahrát do kasina. Nejvíc si mi líbila ruleta a také piškvorky.

V pátek nás čekala další výprava do přírody. Naším cílem byla rozhledna Varhošť, odkud byl moc pěkný výhled na celé České středohoří. Než jsme se ale na ni vyšplhali, čekali nás cestou prohlídky od „celníků“, kteří kontrolovali, zda u sebe nemáme nějaké pašované zboží. I když jsem se trochu bál, povedlo se mi propašovat bonbóny a doutníky! Večer se konalo kino, promítání filmu Jak vycvičit draka. Vstupné byly peníze, které jsme vyhráli v kasinu.

V sobotu ráno napadl sníh a čekala nás další etapa. Úkolem bylo postavit co nejvyšší kopec ze sněhu. Ten jsme pak museli bránit před útoky dalších mafiánských rodin. Odpoledne jsme hráli ve středisku další hry. Moc se mi líbila seznamovací hra Poklice. Mezitím jsme také museli shromáždit důkazy a vyšetřit případ vraždy, která se odehrála na půdě. Večer jsme hráli scénky z mafiánského života, ve kterých naše rodina vyhrála a dostal jsem cenu za nejlepší mužský herecký výkon. V neděli jsme plnili poslední etapu – závody limuzín. Každý člen mafiánské rodiny musel co nejrychleji oběhnout třikrát hřiště. Po obědě bylo vyhlášení výsledků všech etap a naše mafiánská rodina Vražedné špagety získala nejvíce bodů a stala se tak celkovým vítězem. Za odměnu jsme dostali sladkosti, o které jsme se podělili s ostatními mafiány. Pak  nás čekal už jen odjezd domů, který se ale o dost protáhl, protože sněhu napadlo tolik, že autobus uvízl na úzké silnici a domů jsme tak dorazili se zpožděním. Mafiánská výprava se mi moc líbila a těším se na další.

― Kryštof

Výsledky říjnového bodování

Vítězen v říjnovém bodování se u vlčat stal Kryštof (124 bodů), v družinovém bodování zvítězili Netopýři. U skautů tentokrát nebodujeme (proč, na to se zeptejte Vlasty, tedy Gerlacha…). Pořadím výrazně zamíchala účast na čtyřdenní výpravě (při ní jste mohli získat 40 bodů!) a také plnění stezek. Kdo se snažil a splnil si nějaký bod do stezky, obdržel za něj deset bodů. Upozorňuji také na možnost získat každý měsíc extra deset bodů za práci pro oddíl – úklid po schůzce, péče o oddílové věci, pomoc s přípravou schůzek a výprav. A další speciální body, za úkol měsíce (v září to bylo za perfektní KPZ, v říjnu za skautský zápisník). Zatím toho nikdo nevyužil a body téměř zadarmo vám utíkají! Tedy vzhůru do toho a uvidíme, kdo zvítězí v listopadu…

― Tom

Bodovací úkoly na listopad

Všiml jsem si, že jste v září i v říjnu úplně ignorovali zvláštní bodovací úkoly – tedy předložit ke kontrole KPZ a vzorně vedený zápisník. V listopadu máte možnost to napravit a získat body jak za KPZ, tak za zápisník. Za každé až 20 bodů! Co patří do KPZ, tedy krabičky poslední záchrany naleznete na oddílovém webu. Zápisník by měl určitě obsahovat oddílový pokřik, junáckou a státní hymnu, vlčácké/skautské heslo, zákon a slib, večerku, mapové a pochodové značky, morseovku. Kromě toho si také do zápisníku děláte poznámky a zápisy z výprav. Zápisník a KPZ můžete předložit vůdci nebo rádci na schůzce nebo na výpravě.

― Tom

Naše listopadová výprava

V říjnu nás čeká víkendová výprava na Kocourov (23.-25.). Pojedeme v pátek odpoledne vlakem a vrátíme se na v neděli v poledne. Čeká na nás útulné prostředí hájovny, podzimní les a pouštění draků. Také budeme připravovat naše vystoupení na prosincovou Mikulášskou besídku. Více informací bude v pozvánce.

― Tom

Oddílová pravidla

V oddíle máme několik základních pravidel, která je potřeba dodržovat, aby naše schůzky a výpravy a vůbec celá činnost mohly bez problémů probíhat. Mezi základní pravidla patří:

  • Zvednutá ruka ― pokud vůdce nebo rádce zvedne ruku sevřenou v pěst nad hlavu, okamžitě zmlkni, zvedni také ruku nad hlavu na znamení, že jsi signál viděl a beze slov upozorni na signál kamarády, kteří to ještě nezpozorovali…
  • Nástup do třinácti ― pokud uslyšíš volání nástup, je potřeba všeho nechat a přiběhnout na místo nástupu nejdéle do třinácti. Je ostudou každého člena oddílu přijít na nástup poslední nebo dokonce až po odpočítání třinácti…
  • Omluva z účasti na akcích ― pokud se z nějakého důvodu nemůžeš účastnit schůzky nebo výpravy, třeba z důvodu nemoci, je potřeba se předem (!) omluvit, stačí mailem nebo SMSkou
  • Buď kamarádem ― snaž se být kamarádem všem ostatním v oddílem, nikým nepohrdej, nikomu se neposmívej, ale naopak snaž se všem pomáhat a být vzorem mladším
― Tom

Prosinec 2012 (4)


Předvánoční

Máme za sebou dlouhý měsíc, ve kterém opadalo listí. My jsme se sešli ke čtyřem schůzkám a podnikli víkendovou výpravu na Kocourov. Počasí nám přálo a sluníčko hřálo, jako by ani nebyl konec listopadu. Skauti se cvičili v orientaci a v komunikaci s lidmi v rámci „výsadku“, který pro ně připravili roveři. O jejich zážitcích si přečtěte na další stránce…

Pomalu začíná zima, budeme více v klubovně a těšíme se všichni na Vánoce. Před nimi však ještě bude i naše vánoční schůzka.

V listopadu u vlčat proběhla obhajoba šestníků, Kryštof i Očko své pozice obhájili. U Lišáků se podšestníkem stal Martínek. V lednu si opět obhajobu zopakujeme a uvidíme, zda šestníci a jejich zástupci jsou ti, kdo jdou ostatním příkladem, pravidelně se účastní všech akcí a získávají nejvíce bodů v bodování.

U skautů z pozice rádce odešel Marian, takže vedení družiny zůstává výhradně na Vlastovi-Gerlachovi. Držíme mu palce ať se mu daří družinu vést, jak nejlépe dovede. Věřím taky, že mu třeba někdy pomůže Dalim…

V sobotu 8. prosince proběhne tradiční středisková Mikulášská besídka v sokolovně (od 14 hodin). Ten samý den se od 20 hodin koná již 18. skautský Country bál, na který zveme všechny rodiče a další příznivce. Přeji vám krásný předvánoční čas, pěkné Vánoce a ať nám to v novém roce jde i v oddíle stále lépe…

― Tom

Výprava na Kocourov (23.-25. listopadu)


Foto*↑

V pátek jsme odjížděli z městského vlakového nádraží v Kutné Hoře do Černín. Tam jsme vystoupili a šli přes Vidlák 4,5 kilometru na Kocourov. K večeři jsme opékali buřty, pak jsme si vybalili karimatky a spacáky a chystali se jít spát. Tomáš nám ještě četl kovbojská pravidla.

V sobotu ráno jsme zabalili karimatky a spacáky. Po snídani nás Tomáš seznámil s tím, co bychom mohli dělat na Mikulášské besídce. Vydali jsme se na dost dlouhou výpravu do Vernýřova, dále přes Všesoky, Kralice zpátky podle pochodových značek na Kocourov. K večeru na Kocourově jsme hráli hry a Vlasta nám připravil stezku odvahy. Ta stezka odvahy byla o tom, že Vlasta našel kamennou rouru, do ní dal lampu na petrolej. Uvnitř té roury byl obrázek a my jsme měli říct, jaké barvy na obrázku jsou. Byly tam čtyři barvy – červená, zelená, růžová a modrá. Večer jsme trénovali tu scénku na Mikulášskou besídku. Pak nám Tomáš přečetl zase další kovbojská pravidla. Před spaním nám Dalim ještě něco přečetl.

V neděli dopoledne jsme si zabalili všechny své věci. Když jsme skončili s balením, tak nám Tomáš řekl, že máme dojít pro nějaké třísky na topení. Matěj, Kuba, Teo a Adam pak mazali pro všechny chleby na snídani. Po snídani Matěj s Teem šli mýt nádobí a ostatní v chatě uklízeli. Potom jsme se vydali na vlakovou zastávku do Černín. Opět jsme ušli 4,5 kilometru, i když jsme tentokrát šli jinou cestou, o které věděl Matěj. Čekání na vlak jsme si zkrátili hrou molekuly a před polednem jsme jeli vlakem domů. Po celou výpravu bylo počasí bez deště, občas se objevilo i slunce.

― Divoch

Skautský výsadek (23. listopadu)

V sobotu dopoledne jsme s Vlastou a Dalimem vyrazili z Kocourova autem na námi neznámé místo. Vezli mě, Ondru a Kryštofa. Cestou jsem měl zavřené oči protože jsem se chtěl nechat překvapit. Vlasta a Dalim mě vysadili ve Starém Samechově, kde mi dali papírek s nápisem: „Tvým úkolem je dostat se zpět do Kocourova. Večeře je v pět. Přejeme hodně štěstí.“

První dvě hodiny jsem chodil v okolí této vesnice a hledal jsem nějakou větší obec, kde by byla mapa pro turisty. Nic jsem ale nenašel. Potom jsem se vrátil do Starého Samechova a šel na druhý konec vesnice, odkud jsem přijel. Šel jsem tou cestou a poznával některá místa, protože při cestě autem jsem občas oči otevřel. Najednou jsem se dostal do obce Čestín, kde jsem uviděl směrovky pro cyklisty. Kocourov na nich ale nebyl. Uviděla mě jedna starší paní, která právě vynášela odpadky. Zeptala se mě, kam chci jít, a poradila mi, jak se jde do Vernýřova (vesnice asi 2 km od Kocourova), protože Kocourov neznala. Poděkoval jsem jí, rozloučil se a vydal se na cestu. Když jsem došel do vesnice, která podle té paní měla být druhá, viděl jsem tam směrovku s nápisem „Vernýřov 4 km“. Ta směrovka ukazovala na opačnou stranu, než šla silnice, ale přesto jsem se vydal podle směrovky. Cesta vedla lesem. Cestou jsem se bál, že jdu na opačnou stranu a že se budu muset vrátit. Věděl jsem, že Kocourovem vede zelená turistická stezka, a já jsem právě šel po zelené. Vyndal jsem z batohu buzolu a ujistil se, že jdu na východ. Protože jsem se před odjezdem z Kocourova koukal na mapu, věděl jsem, že Čestín je od Kocourova na západ. Tak jsem zjistil, že jdu správně. Vyšel jsem z lesa a viděl Vernýřov. Ve Vernýřově jsem si všimnul zřetelné cedule s nápisem Kocourov 2 km. Šel jsem podle směrovky a potkal pána, který mi řekl: „Kam jdeš, už je dost tma, nebojíš se?“ Já mu na to odpověděl, že už je to jenom kousek a že to do setmění stihnu. Potom jsem pokračoval lesem až do Kocourova, kde mi Vlasta řekl, že jsem přišel druhý a že první byl Ondra.

― Honzík

Vysadili mě v Třebětíně. Dali mi mapku a lístek, kde bylo napsáno: „Máš za úkol vrátit se na Kocourov, večeře je v pět.“ Ze začátku jsem nevěděl, co mám dělat, tak jsem se zeptal jednoho pána, kam mám jít. Poradil mi, že mám jít do Bohdanče, tam už budou vědět, kam dál. V Bohdanči jsem se zeptal na cestu na Kocourov, ale nedostal jsem odpověď. Nakonec jsem se ale dozvěděl, že mám jít přes Štipoklasy do Černín. Černíny byly vzdálené 5 km a než jsem se tam dostal, uběhla půl hodina. Prošel jsem Černínama kolem rybníku Vidlák. Za Vidlákem už bylo lehké najít cestu, protože tam byly ukazatele. Šel jsem lesní cestou a v půlce jsem potkal pána, u kterého jsem si ověřil, zda jdu správně. Potvrdil, že ano. A když jsem od něho odcházel, tak dodal: „Kašli a mluv. Už se stmívá. Začínají vylézat divoká prasata. Vezmi si pro jistotu klacek.“ A tak jsem se u toho posledního úseku bál, ale šťastně jsem došel.

― Ondra

Dne 23.11. v 17.00 jsme se sešli na nádraží na třídenní výpravu na Kocourov. Večer jsme si užili opékání vuřtů na ohni, který jsem s roverama rozdělal. Druhý den jsme měli program s mapou, který nám připravili roveři. Ráno nám dali chléb s paštikou, načepoval jsem si vodu a vyrazil jsem. Vlasta mě odvezl autem na Ostrov u Zbraslavic. Měl jsem za úkol vrátit se na hájovnu. Měl jsem mapu, Dalimův mobil a buzolu. Dal jsem se jednou ze dvou cest a po asi 3 km jsem zjistil podle silničních značek, že jdu na opačnou stranu. Dal jsem se tedy opačným směrem. Šel jsem celou dobu po silnici. Moc mě to nebavilo.

― Kryštof

Výsledky listopadového bodování

Vítězem v listopadovém bodování se u vlčat stal opět Kryštof – a to s velkým předstihem, když získal 313 bodů. V družinovém bodování zvítězili Lišáci. U skautů zvítězil Honzík s 335 body. Pořadí je nejvíce ovlivněno plněním stezky (za bod do stezky získáváte 10 bodů!). Kryštof totiž splnil rekordních 17 bodů a všechny vás tak předstihl. Líbilo se mi, jak jste se na Kocourovské výpravě se zápalem vrhli do plnění stezek. Přesto se však našli takoví, kteří se místo plnění a získávání bodů pro družinu věnovali hloupostem a zlobení. Někdo si dokonce za celý měsíc nesplnil jediný bod. Také se mi nelíbí, že u skautů se stezky plní minimálně. Doufám, že se nad sebou zamyslí a v prosinci to napraví! Samozřejmě hodně bodů získali také ti, kteří nevynechali ani jednu schůzku nebo výpravu. Stoprocentní docházku má od září zatím jenom Kryštof, pouze na jedné akci chyběl Blesk. To jsou dva nejvěrnější členové oddílu. Tak se snažte i v prosinci, vítěze bodování čeká vánoční překvapení!

― Tom

Bodovací úkoly na prosinec

Mám radost, že řada z vás během listopadu využila možnosti získat mimořádné body a předložila KPZ a/nebo zápisník se všemi náležitostmi. Mrzí mě ale, že někteří z vás (a dokonce i jeden z šestníků, který by měl jít všem příkladem) ale tuhle možnost úplně ignorovali, čímž dali najevo svůj nezájem o oddílové věci. Doufám, že se to v prosinci změní a přijde si pro body jako první.

A za co tedy může získat speciálních dvacet bodů v prosinci? Stačí přijít a říct heslo, zákon a slib a vědět co to znamená? Že je to hračka? Tak vzhůru do toho, můžete začít právě teď. A kdo tyto důležité věci ještě neumí, ať se je honem doučí!

― Tom

Naše prosincové akce

V prosinci se uskuteční tradiční středisková Mikulášská besídka v sokolovně (8.12. od 14 hodin). Na Mikulášskou přijďte v kroji, kdo ho nemá, tak alespoň v oddílovém tričku a v šátku. Protože na Mikulášské budeme hrát naši scénku „Starej Simeon“, sejdeme se už ve 13:15, abychom se ještě uradili, jak to bude celé zorganizované.

Tento měsíc nás nečeká žádná výprava, ale v sobotu 22.12. se ve 14:30 sejdeme v klubovně k oddílové vánoční schůzce. Tentokrát si schůzku užijeme jako oddíl, rodiče tedy nechte doma :-). Na začátku schůzky půjdeme do lesa na Kuklík ozdobit stromeček pro zvířátka. Vezměte si proto s sebou mrkve, jablka, semínka nebo další věci, které by mohly zvířátkům chutnat. Na vánoční schůzce – jak naším dobrým oddílovým zvykem – si navzájem dáváme dárečky. Nemusíte dát dárek každému v oddíle, stačí nejbližším kamarádům nebo bráškům v šestce nebo ve družině. Jsem zvědavý, co kdo budete dávat. Máte ještě tři týdny na vymýšlení a přípravu. Nejlepší dárečky jsou samozřejmě vlastnoručně vyrobené…

Po vánočních prázdninách se k první schůzce (bude opět oddílová – takže přijďte v oddílových tričkách do velké klubovny!) sejdeme v pátek 4. ledna 2013.

― Tom

Fotografie jsou chráněné heslem (zn. *).