3. oddíl „Féfo“ ― Oddílová kronika (2015)

Od září 2012 do května 2015 psal Tom spolu se skauty a vlčaty každý měsíc kraťoučký časopis (vždy na jeden list) o tom, co jsme ten který měsíc dělali. Časopis tak vlastně tvoří kroniku oddílu pro toto období a zde těch celkem 30 vydání naleznete.


Leden 2015 (26)


Zimní čas třinácti

Další rok nám uběhl, zavzpomínali jsme, co pěkného nám přinesl a co všechno jsme prožili. A těšíme se, co se uskuteční v tom novém. Skautská činnost je tak rozjetá, že už v lednu nás čeká mnoho akcí. Nejinak tomu bude jistě i po další měsíce a čeká nás do léta nejméně pět oddílových výprav. Během ledna připravíme jejich seznam a v dalším čísle Féfa se už dozvíte, kam a kdy pojedeme či půjdeme. Jste zvědaví? Já taky. A především na to, kam letos pojedeme na tábor. Jisté je pouze to, že bude od 4. do 18. července. Místo je zatím tajné, ale můžeme se všichni těšit, až zase budeme sedávat u ohýnků v týpí, soutěžit ve velké hře i prozkoumávat okolí tábora.

V prosinci našel cestu zpátky do oddílu Sova. I s ním je ve Trojce třináct vlčat. Budu rád, když se i v letošním roce budete snažit být k sobě kamarádští, pomáhat si a budete v oddíle udržovat tu správnou skautskou atmosféru. Odměnou nám za to všem bude oddílová pohoda a nadšení do skautské činnosti. Přeji vám všem ještě dobrodružnější rok 2015!

― Tom

Mikulášská besídka 6.12.


Foto*↑

Letos se uskutečnila už 20. Mikulášská besídka. Po slavnostnějším zahájení začaly jednotlivé oddíly dvou kutnohorských středisek předvádět svá představení, na která se všichni pečlivě připravovali. 1. oddíl zazpíval Růženku, 5. oddíl nacvičil baletní choreografii, 7. oddíl předvedl scénku Afrika versus Česká republika, 17. oddíl zahrál upravenou pohádku O 12 měsíčcích a jejich pomocníčcích. Náš oddíl předvedl scénku Kutnohorští horníci a Rocky Balboa. Podle ohlasů diváků se, myslím, scénka povedla a byla vtipná. Lístky do tomboly byly dlouho očekávané a v rychlosti vyprodané. Po vyzvednutí tomboly a snědení vyhraných perníčků probíhaly hry a soutěže. Jednotlivé oddíly se snažily získat co nejvíce bodů. Trojka byla nejlepší. Nechyběl nám bojovný duch a kapka štěstí. Sladkou odměnu si všichni užili. Po soutěžích přišel Mikuláš, anděl a dva čerti. Každý oddíl vybral zástupce, který zazpíval a všichni dostali od Mikuláše nadílku. Besídka se povedla a bylo to hezké odpoledne.

― Ondra

Večer světel 12.12.

Sešli jsme se v klubovně a po zahájení schůzky jsme vyrazili ke kostelu sv. Jakuba, kde se konal Večer světel. Vyhodnocovala se tam soutěž Rychlé šípy v Kutné Hoře. Kdo je našel (letos byly u Hajného na balkóně) a popsal místo, dostal placku. Já jsem je našel. Kdo ukázal fotku, dostal časopis. Po krátkém povídání a ukázce nejmenšího ježka v kleci jsme se vydali ke chrámu sv. Barbory, odkud byly Rychlé šípy vidět. Po celou dobu jsme chtěli mít zapálené svíčky, ale foukal velký vítr, tak jsme to po mnoha pokusech vzdali a byl to Večer světel bez světel. Potom jsme šli s Pepou zpátky k Jakubu, kde si nás vyzvedli rodiče.

― Adam

Vánoční schůzka 20.12.


Foto*↑

V pátek schůzka nebyla a přesunula se na sobotu, jako každý rok na Vánoce. Sešli jsme se tedy až v sobotu v 15 hodin. V klubovně jsme nechali dárky a cukroví a šli jsme ozdobit zvířátkům stromek k bezhlavému Jánu. Dalim s námi nešel, zůstal v klubovně, zatopil a připravil nám pohoštění z cukroví, které jsme přinesli. Když jsme se vrátili, dali jsme doprostřed stolu dárky. Pak nám Tomáš rozdal papíry, na kterých byla vánoční indiánská písnička, kterou jsme si pak za Tomášova doprovodu na kytaru zazpívali. Když jsme písničku dozpívali, Blesk s Adámkem rozdali dárky. Tradičně jsme odlévali olovo, Blesk olovo odléval nad svíčkou, nad kterou to nešlo. Potom to zkoušel nad kamny, tam mu to také nešlo. Tomáš olovo nakonec dal na lopatku a strčil do kamen, aby se roztavilo. Nakonec jsme odlévali všichni. Když jsme všichni odlili olovo, šli jsme ven hrát Bleskovu hru. Po dohrání hry jsme si popřáli k Vánocům a rozešli jsme se domů.

― Blesk

Středisková výprava na Boudičku 22.12.

V 8 hodin jsme se shromáždili v klubovně, kde jsme hráli karetní hru. Poté jsme šli na městské nádraží, odkud jel vlak směr Zbraslavice. Cestu nám zpestřil Majdin projekt, který se jí moc povedl. Cesta na Boudičku byla 3,5 km. Když jsme dorazili, kluci rozdělali oheň a opekli jsme si buřty. Pak přišly na řadu hry „Lejzry“ a „Vlajky“. Při odchodu jsme si vybrali dohromady jeden stromeček u lesa, který jsme ozdobili společně. S časem v patách jsme přidali do kroku a tak tak jsme stihli vlak. Cesta uběhla rychle, na nádraží jsme se rozloučili a někdo ještě šel do klubovny. Bylo to hezké rozloučení s koncem roku.

― Drobek a Uzel

Betlémské světlo 23.12.

Rozdávání Betlémského světla se v Kutné Hoře konalo v úterý. Na Palackého náměstí se nás sešlo docela dost, jenomže ze 3. oddílu jsme přišli jen dva. Na náměstí stálo indiánské týpí, ve kterém hořel oheň – Betlémské světlo. Byl tam i kartónový Betlém. Asi do 15 hodin trvalo, než jsme se všichni sešli, a pak jsme po skupinkách vyrazili Betlémské světlo rozdávat. Rozdávání trvalo asi 1,5 hodiny. Do 18 hodin se všichni rozešli. V mojí skupině byl 1 dospělý a 4 děti. Měli jsme mapku, na které jsme měli vyznačené adresy. Navštívili jsme 5 domácností. Na této akci jsem byl poprvé. Naše Betlémské světlo doma vydrželo až do pozdní štědrovečerní noci.

― Štěpán

Výsledky prosincového bodování

V prosinci zvítězil Adámek (87b.), těsně druhý byl Blesk (86b.), třetí pak Štěpán (79b.). V družinovém bodování zvítězili těsně Netopýři (průměrně 56b.), Lišáci měli o 3b. méně. Síly jsou velmi vyrovnané a na každém tvém bodu záleží!

― Tom

Bodovací úkoly na leden

V prosinci se to s úkolem moc nepovedlo, nějak nebyl čas… Takže zůstává i na leden: ukaž, že umíš ošetřit zranění na prstě a prst obvázat. Přines obvaz a vzhůru do toho. Pokud to neumíš, přihlas se také a naučíš se to.

― Tom

Naše lednové akce

V lednu nás toho čeká mnoho. V sobotu 10.1. se účastníme Tříkrálové sbírky. Sraz je v 9 h v kostele sv. Jakuba (kdo se přihlásil, ví). O týden později (v sobotu 17.1.) se koná brigáda na úpravu Sklenářova dolíku. Vlčata mají dorazit v 11 h, ukončení bude asi v 16 h. S sebou pracovní oděv, pracovní rukavice, pití a svačinu a třeba i něco na opečení na ohni. Vítání i jsou i rodiče, práce bude dost.
O víkendu 23.-25.1. se chystáme na tradiční lednovou vlčí výpravu na Žabku u Radvančic. Odjezd bude v pátek v 17 h, návrat v neděli v poledne. Podrobnosti budou na webu.

― Tom

Únor 2015 (27)


Dobrý start

Tak se nám ten nový rok pěkně rozjel! Kromě dvou schůzek jsme se v lednu účastnili tří akcí! Nejprve Tříkrálové sbírky, při které se i v Kutné Hoře vybralo více peněz než vloni. Díky všem, kteří se zapojili a vykonali tak velký dobrý skutek. O týden později byla nejen skautská brigáda ve Sklenářově dolíku. Účastnilo se jí přes šedesát lidí z různých neziskových organizací a udělalo se mnoho práce. Pokáceli jsme staré stromy, vysekali křoví a vysbírali odpadky. Dolík je tak na cestě k realizaci projektu, který by z něj udělal místo k odpočinku. Plánuje se sportovní a dětské hřiště, altánky, ohniště a také klidová zóna pro zvířata v zadní části. A hned další týden jsme jeli na celý víkend na Žabku u Radvančic. Také přišel do oddílu nový člen – Jožo, který byl zařazen do družiny Netopýrů. Buďte na něj hodní a všechno mu postupně ukazujte a vysvětlujte, ať mezi nás brzy zapadne. Tak ať nám ta oddílová činnost klape a neumdlévá. Vzhůru do her, soutěží, plnění stezek. Čeká nás ještě spousta dobrodružství a kamarádství…
22. února je 158. výročí narození zakladatele skautingu – Roberta Baden-Powella (viz obrázek) a 126. výročí narození jeho ženy Olave.

― Tom

Tříkrálová sbírka 10.1.


Foto*↑

Shromáždili jsme se v kostele sv. Jakuba. Poté jsme šli s panem Otrubou a procházeli jsme horní Žižkov. Asi po 2,5hod jsme si dali svačinu a posíleni koledovali dál. Lidé byli milí a dali nám výslužku. Počasí bylo perfektní, protože nepršelo a bylo teplo. Nakonec jsme byli odvezeni do Charity, kde jsme se posílili výborným gulášem a zahráli fotbálek. Po obědě hurá domů.

― Drobek

Brigáda ve Sklenářově dolíku 17.1.

V sobotu byla brigáda, pro vlčata začala v 11:00. Od nás z oddílu jsme tam byli tři (Blesk, Sova a Joža). Jinak tam bylo asi padesát lidí, kteří káceli staré stromy. My jsme nosili větve na hromady a sbírali odpadky. Když jsme skončili, šli jsme na výbornou polévku do klubovny. Potom jsme šli zase sbírat odpad. Pak tam přišel Drobek s Uzlem, tak jsme se Sovou šli domů. Moc jsem si to tam užil a těším se na další brigádu.

― Blesk

Výprava na Žabku 23.-25.1.


Foto*↑

V pátek byl sraz na nádraží Kutná Hora město. Když přijel vlak, rozloučili jsme se s rodiči a nastoupili. Ve vlaku nás bylo 11, jeli jsme na nádraží Zbraslavice. Šli jsme na Žabku, došli jsme tam už za tmy. Už tam byl Jéna. Vevnitř jsme se najedli a po chvilce tam přijel Urbi s Kóňou. Pak jsme šli spát. Ráno jsme se nasnídali a šli jsme na krátkou túru. U Žabky byl vypuštěn kousek rybníka a tak jsme chvilku hledali škeble. Potom jsme vyrazili do lesa, kde jsme hráli americké kuny. Vyhrál Blesk se 3 body, druhý byl Ondra s 1 bodem. Šli jsme k Širokému rybníku, kde jsme házeli kameny do vody a chtěli prorazit led. Pak jsme se vrátili a dali si Jéňovu bramboračku. Navečer jsme šli na Boudičku, kde jsme si opekli buřty. Když jsme se vrátili, Blesk, Ondra a Sova hráli Aktivity. K večeři byly špagety a poté jsme dlouho hráli hledání míčků. Kdo ho našel, posadil se a koukal, jak ostatní stále hledají. Ráno jsme šli balit a pak hledat škeble. Joža dvakrát zapadl do bahna. Pak jsme šli na nádraží a jeli jsme domů.

― Blesk

Výsledky lednového bodování

V prvním měsíci letošního roku zvítězil s přehledem Blesk se 141 body. Druhý byl Martínek (87 bodů) a třetí Ondra (86 bodů). O vítězi rozhodla především účast na akcích, ale také plnění stezek, speciálního úkolu a Bleskova ochota psát články do Féfa. Připomínám tedy, že kdo napíše článek do Féfa o nějaké schůzce nebo výpravě, dostane až 15 bodů! Musí mi ale předem říct, že článek napíše a pak to dodržet. Kdo bude tedy psát příště? V mezidružinovém bodování zvítězili Lišáci s průměrem 77 bodů, Netopýři tentokrát lehce zaostali (průměrně 50 bodů). Nicméně, stačí si splnit pár bodů do stezky a vše se může pro příště otočit…

― Tom

Bodovací úkoly na únor

Protože se blíží středisková uzlařská regata (závody v uzlování), je potřeba, abyste všichni uměli základní skautské uzly (plochou neboli ambulanční spojku, škotovou spojku neboli škoťák, rybářskou spojku, lodní smyčku, zkracovačku a dračí smyčku). Kdo tedy v únoru předvede, že uzly bezchybně ovládá, získá dvacet bodů. Jak jednoduché… Nováčci dostanou body za to, když uvážou uzly alespoň čtyři. Ostatní dostanou za alespoň čtyři uzly bodů deset. Doufám, že si všichni hned přijdete pro body! Nastane už letos ten okamžik, že všichni v oddíle budou umět všechny uzly?

― Tom

Naše únorové akce

Protože byly jarní prázdniny, čekají nás v únoru pouze tři schůzky. A samozřejmě také jedna výprava. Bude pouze jednodenní a vylezeme při ní na jednu z nejvyšších hor v nejbližším okolí Kutné Hory. Asi tušíte, která to je, ale nechte se překvapit tím, co na cestě k ní a na ní zažijeme! Sraz je v sobotu 14.2. v 8:30 u klubovny, návrat bude do 18h opět ke klubovně.

― Tom

Rozpis akcí do prázdnin

Jako obvykle bude každý měsíc jedna více- nebo alespoň jednodenní výprava. Kromě toho je na některé pátky připraven speciální program pro celé středisko. Prosím, už teď si na tyto dny nic jiného neplánujte, ať vám neunikne ani jediná výprava! Vždyť naše skautské výpravy jsou tím nejlepším, co můžete v oddíle zažít. Spolu s kamarády se dostanete do nových i starých známých míst a naučíte se mnoho nových věcí. Bude i letos někdo, kdo se zúčastní všech výprav a nevynechá ani jedinou?

Únor
14.2.		Jednodenní výprava „Na vysokou Horu“	

Březen
13.-15.3.	Předjaří v Železných horách (Ronov nad Doubravou)

Duben
2.-5.4.		Střediskové Velikonoce (Černá Říčka, Jizerské hory)
10.4.		Uzlařská regata v klubovně (pátek)
24.4.		s šátkem do bazénu (pátek)

Květen
15.5.		Skauti v převleku - bojovka ve městě (pátek)
16.5.		Skautský orienťák
22.-24.5.	Do kraje lesních jezírek (Ransko, Vysočina)

Červen
19.-21.6.	Vandr s rodiči

Červenec
4.-18.7.	Tábor
― Tom

Březen 2015 (28)


Předjaří

Začíná nám první jarní měsíc, ptáci začínají po ránu zpívat. Přestože ani tuto zimu jsme si sněhu moc neužili, už se těšíme na jarní počasí, odložení zimních bund a čepic a na chození v kraťasech. To ale ještě asi nějaký čas potrvá a v klubovnách bude ještě potřeba topit. Nu, je to dobrý trénink na zapalování ohně a mám radost, že se vám to většinou daří. Co už se daří méně, je plnění stezek a nováčků. Připomínám, že ten, kdo chce jet s námi v létě na tábor, musí mít splněnou stezku nebo aspoň její podstatnou část. A u nováčků to platí dvojnásob – bez splnění na tábor zapomeň. Ale věřím, že to nebude nic těžkého, řada úkolů je zábavných, mnoho se jich dá plnit doma. Jenom chtít plnit… a navíc, za každý splněný bod do stezky/nováčka máte deset bodů do měsíčního bodování. Stále platí, že kdo plní stezku, vyhrává v bodování.

Náš oddíl žije výpravami… a ty letošní opravdu stojí za to. V únoru jsme nedaleko Miskovic objevili jeskyni, opravdovou, žádnou malou díru do země! Určitě se k ní ještě někdy podíváme. A v březnu budeme prozkoumávat hluboké lesy Železných hor. Přeji vám, ať se i vás zmocní volání dálek a touha po dobrodružství…

― Tom

Schůzka 13.2.

Sešli jsme se v 16h v klubovně. Když jsme zahájili schůzku, začali jsme trénovat uzly, většinou ambulanční, rybářský nebo dračí uzel. Potom jsme udělali soutěž, kdo co nejrychleji (rukou kterou nepíše) naskládá sirky do krabičky a zavře ji. Nejlepší byl Louda se 40 sekundami. Potom jsme chvíli byli venku. V 18h nám skončila schůzka.

― Štěpán

Výprava na vysokou Horu 14.2.


Foto*↑

V 8,30 jsme se sešli u naší skautské klubovny k jednodenní výpravě na vrch Vysoká nedaleko Kutné Hory. Naše cesta vedla přes vrch Kuklík a Vlčí Hory do vesnice Miskovice. Před vesnicí jsme prozkoumávali díry-závrty v polích, v jedné byla i malá propast. Pak jsme začali stoupat na vrch Vysoká. Po zdolání kopce a prozkoumání starého sklepení, opředeného záhadami, jsme si udělali odpočinek a opekli vuřty. Když jsme si odpočinuli a najedli se, hráli jsme na schovávanou. Z vrchu jsme šli do opuštěné vápenky a jejího lomu, kde jsme hledali a našli jeskyni. Pak jsme pokračovali dál v cestě po Vinicích okolo skály, kde byla další jeskyně. Další cíl byl pramen u Svatého Vojtěcha, kde jsme si i odpočinuli. Dál po zpáteční cestě jsme šli přes Bylany a starý (ale teď nově opravený) akvadukt pěšinkou zvanou ve Švestičkách okolo nemocnice zpět do klubovny. Do klubovny jsme dorazili v 18h a tím naše jednodenní výprava zdárně skončila. Všem se nám moc líbila a budeme se těšit na další a s ní spojená dobrodružství.

― Jára

Schůzka 20.2.

Dnes jsme se zase sešli na schůzku v klubovně. Byl s námi Pepa a Tomáš. Rozdělili jsme se na Lišáky a Netopýry. Pak jsme šli do Sklenářova dolíku, hráli jsme tam hru “Na hradby“. Míč byl jako poklad a museli jsme ho přehazovat z jedné hradby – sloup do druhé hradby – strom. Vyhráli Lišáci. Potom jsme se vrátili do klubovny a Tomáš nám dával různé otázky. Trénovali jsme taky uzly. Pak jsem nosil klukům hrnky s čajem, který naléval Pepa z kotlíku. Pak jsem hrnečky zase umyl v kuchyňce a šli jsme domů.

― Mravenec

Schůzka 27.2.

Schůzka začala jako obvykle v 16h a hned po začátku jsme obdrželi zprávu, že půjdeme do dolíku, kde jsme hráli na schovku. Poté jsme šli do klubovny, kde jsme plnili stezku a nováčka. Na konec jsme měli malou soutěž – spojování třinácti kancelářských sponek na čas – a její vyhlášení.

― Drobek

Výsledky únorového bodování

V únorovém bodování zvítězil Jára se 123 body. Pouze o bod předstihl Bleska (122 b.). No a na třetím místě vznikla pěkná tlačenice – 109 bodů totiž shodně získali Ondra, Sova a Štěpán. O bodování rozhodlo plnění úkolu měsíce, stezek a také zápisy do Féfa. Těší mě, jak hezky píšete, jednou bude ze svázaných ročníků skoro kronika oddílu.

― Tom

Bodovací úkoly na březen

V únoru jste měli za úkol předvést, že umíte všech šest základních uzlů. Těší mě, že úkol splnilo sedm z vás. Ale co vy ostatní? Uzly neumíte nebo jste jen byli líní to předvést a získat body? Protože znalost uzlů je důležitá a také proto, že nechci, abyste si na střediskové uzlařské regatě v dubnu uřízli ostudu, máte možnost získat za uzly body i v březnu! Ale řádný úkol na měsíc březen je ukázat, že alespoň trochu ovládáte morseovku. Deset bodů obdrží ten, kdo rozluští šifrovanou zprávu s pomocí tabulky nalepené ve vlastním zápisníku. A dvacet bodů získá ten, kdo ji vyluští zpaměti! Tak to jsem vážně zvědavý, kdo je největší znalec morseovky v oddíle…

― Tom

Naše březnové akce

V březnu nás čekají tři pravidelné schůzky a jedna výprava. O víkendu 13.-15.3. vyrazíme za dobrodružstvím do našich nejbližších hor. Bydlet budeme ve skautské klubovně v Ronově nad Doubravou a v sobotu vylezeme na hřeben Železných hor a budeme vyhlížet, zda se už neblíží jar. Ale stále je to zimní výprava, tak si nezapomeň teplé oblečení, rukavice a čepici. A přibal si i přezůvky do klubovny. Všechny další informace jsou v pozvánce. A tkaničkářům připomínám, aby každý den doma trénovali perfektní zavazování pohorek, ať to zas na výpravě není tragédie! Hned začátkem dubna pak vyrážíme na střediskovou Velikonoční výpravu do Jizerských hor. Tak na to nezapomeň a počítej s tím. Návrat bude v neděli, takže pomlázku stihneš!


Duben 2015 (29)


Když duben přichází…

…tak je na horách půl metru sněhu. Ano, tak tomu opravdu bylo během naší Velikonoční výpravy do Jizerských hor, kterou jsme podnikli na samém začátku dubna. O tom, co jsme tam zažili, si přečtete ale až příště. Teď je už opravdové jaro, rozkvetly pampelišky a léto se kvapem blíží. Schůzky teď budou povětšinou venku, pokud ovšem nebude jaro deštivé. Spolu s rádci také pilně přemýšlíme, na kterou lákavou louku bychom letos vyrazili na tábor. Máme několik tipů, zatím jsou ale všechny tajné. Rozhodneme se během dubna a pak se už můžeme na tábor začít těšit naplno. A začít se připravovat – nejenom táborové vybavení, ale také plnit stezky! Tak jako každý rok vyhlašují, že podmínkou účasti na táboře je splnění 25 bodů do stezky. Počítáno odteď. A pro nováčky platí, že bez splněné nováčkovské zkoušky na tábor prostě nepojedou. Tak se všichni snažte a určitě se nebojte, vaši rádcové a šestníci vám s plněním rádi pomůžou a naučí vás to, co ještě neumíte. Ale musíte mít do plnění chuť a aktivně stezku či nováčka plnit, nečekat, že vás k tomu budeme pořád vyzývat.

Přeji všem krásné jaro a ať nás dubnové volání dálek navrátí k dubnu našeho života, ať opět pocítíme touhu sbalit si věci a vyrazit tam do daleka, za obzor, kde nebe je modravé a vzduch voní horami…

― Tom

Oddílová schůzka 6.3.

První březnová schůzka začala trochu nezvykle. Nepřišel Tom, Vlasta ani Mech. Místo toho nás uvítal Koj s tím, že se tomu nemáme divit, protože je všechny unesl a poschovával. Chtěli jsme je najít, protože nikdy nevíte, co s nimi měl Koj za úmysly. Koj si pro svojí potřebu udělal plánek, kde jsou a nám se do něj podařilo nahlídnout. Blesk to dokonce téměř nepozorovaně vyfotil mobilem. Tom, Vlasta, Mech, Urbi, Dalim, Shery a Jéňa byli podle toho v Dolíku na různých nepřístupných místech. Hledali jsme je (někteří z nás je našli všechny), a byli jsme překvapení, že jsou to jenom fotky (snad ty živé vedoucí ještě někdo někdy spatří…). Potom byla schovka (nás) a v klubovně někdo plnil březnový úkol – morseovku. Kdo to vyluštil, tak si potvrdil že „…ty čárky a tečky něco znamenají, když se vedle sebe hezky poskládají.“

― Koj

Předjaří v Železných horách 13.-15.3.


Foto*↑

V pátek jsme jeli vlakem do Ronova nad Doubravou. Naše výprava začala na hlavním nádraží, kde jsme se loučili s rodiči. Přestupovali jsme v Čáslavi a potom jsme jeli přímo do Ronova, kde nás čekalo hodně dobrodružství. Vystoupili jsme a šli do ronovské klubovny. Potom byly přípravy na večeři a spánek, usínali jsme s pohádkou o králi Bububu a princi Tititi. Ráno po snídani jsme šli podél řeky Doubravy na celodenní výlet k místu, kde jsme loni tábořili, tedy na soutok Zlatého potoka a Doubravy. Tam jsme si dali oběd, buřty a klobásy. Poté jsme šli do Třemošnice na vlak. Šli bychom ještě na hory, jenomže se Joža a Mravenec vykoupali (spadli do Doubravy). Cestou do Třemošnice se odehrály celkem 3 hry, např. jsme sepisovali názvy ulic v okolí nádraží. Vlakem jsme se vrátili do Ronova. Po příchodu do klubovny jsme chystali večeři (rýže s kuřecím masem a zeleninou). Nejhorší bylo maso okrájet od kostí. Potom jsme trénovali uzlování a zkoušeli si to i na čas. V neděli jsme odjížděli natěšeni na rodiče. Této výpravy se zúčastnili Martínek, Blesk, Adámek, Ondra, Jára, Sova, Drobek, Joža a Mravenec, za vedoucí Urbi, Gerlach a Tomáš.

― Sova

Výsledky březnového bodování

Vítězem v březnovém bodování se stal Martínek s 205 body. Druhý byl Ondra (129 b.) a třetí Sova (121 b.). V družinovém bodování zvítězili Lišáci – získali průměrně 106 bodů, Netopýři jen 60. Za ten velký rozdíl může především (ne)zájem o plnění stezek a úkolů měsíce. Martínek asi vytvořil nový oddílový rekord, když si v březnu splnil deset bodů do stezky! Gratuluji a držím palce, aby tento rekord někdo brzy překonal…

― Tom

Bodovací úkol na duben

Bodovacím úkolem na březen bylo vyluštit zprávu napsanou morseovkou. Řadě z vás se to opravdu podařilo. A některým dokonce zpaměti, bez pomoci tabulky či zápisníku. Pár znalců morseovky mezi sebou tedy máme. Morseovka a její znalost patří mezi tradiční skautské znalosti. V době internetu a mobilů může vypadat jako přežitek, ale v případě skutečné krize by se její znalost mohla hodit. Mimo to je její učení tréninkem paměti a také malým úvodem do teorie šifrování.

Úkol na měsíc duben tentokrát bude těžký. Chceme po tobě, abys zjistil, kde byl první tábor třetího oddílu po obnovení skautingu v roce 1989 a ukázal toto místo na mapě. To bude za 10 bodů. To ale není všechno.  Náš oddíl tábořil během posledních 25 let na mnoha místech. Pokud ukážeš na mapě alespoň tři další, dostaneš dalších 10 bodů. Tedy vzhůru do historie a krajiny, vyptávej se vůdců, rádců a šestníků a hledej v mapách. Nesnadný, ale krásný úkol. Troufáš si na něj?

― Tom

Naše dubnové akce

Hned počátkem dubna jsme vyrazili na střediskovou Velikonoční výpravu do Desné v Jizerských horách. Byla to pravá zimní výprava, byť trochu nečekaná. Další dubnové akce budou, doufáme, již ryze jarní. Na první schůzce se uskuteční středisková uzlařská regata, tedy závody ve vázání čtyř (pro vlčata) nebo šesti (pro skauty od 11 let) základních uzlů na čas. Jsem zvědavý, zda se náš oddíl opět tak dobře umístí jako vloni.

Potom nás čekají už jen dvě schůzky (17. a 24.4.). V rámci té druhé půjdeme celé středisko do bazénu. Akce se uskuteční na den sv. Jiří, patrona skautů, a je nazvaná „S šátkem do bazénu“. Kromě ručníku a plavek si tedy nezapomeň skautský šátek a také vymysli, jaký si vezmeš turbánek, aby se ti ve vodě nerozmočil. Bližší informace budou časem… První dva květnové pátky (1. a 8.) schůzky nebudou, protože jsou státní svátky. V květnu se tedy uvidíme až 15.5., kdy v rámci schůzek proběhne hra ve městě „Skauti v převleku“.

― Tom

Květen 2015 (30)


Naše dubnové akce

Sešli jsme se na hlavním nádraží v 8:30 a vyrazili jsme na naši výpravu. Cesta vlakem trvala dlouho, 3x jsme přestupovali a tak jsme hráli hry. Poté, co jsme vystoupili z vlaku na zastávce Desná-Pustinská, museli jsme vylézt na kopec (Desná Pustinská je v Jizerských horách). Po vybalení věcí jsme si začali hrát se sněhem (hráli jsme eskymáckou babu, stavěli sochy a sáňkovali). Po večeři a Originálově přednášce o Africe jsme se uložili ke spánku a čekali, co se stane druhý den.

Další den po snídani jsme měli přednášku o Jizerských horách. Po ní jsme vyšli na tůru na Bukovec. Neušli jsme ani dva kilometry a minuli jsme značku, tak jsme se vrátili. Za chvilku se to stalo znovu. Po chvíli jsme značku objevili, ale ne na milé cestě – byla celá pod hlubokým sněhem (cesta měřila 3 km). Poté, co nás přestala cesta bavit (rychlost v hlubokém sněhu byla 1km za 1hodinu), jsme se obrátili a před chalupou užívali sněhu. Po několika hrách a jedné večeři a sebrání pokladu (byl za nedalekou skálou a hlídala ho maska) jsme šli spát. Třetí den jsme měli spoustu aktivit uvnitř. Odpoledne jsme vyšli na přehradu Souš a pak Sova, Honza a Originál postavili před chatou sochu z Velikonočního ostrova (v menším měřítku). Po večeři jsme šli na kutě. V neděli jsme odjížděli natěšení na rodiče. Výpravy se zúčastnili z 3. oddílu Sova, Jožo a Mravenec, za vedoucí Tom a Dalim.

― Sova

Schůzka 17.4.

Jako vždy jsme zahájili schůzku. Martínek a Louda připravili hru v dolíku: dali kolem cesty věci z klubovny a my šli a měli jsme si je zapamatovat. Nejvíc si jich pamatoval Sova. Pak jsme na louce na Kuklíku zapalovali ohně. Vyhrála družina Lišáků. Potom jsme hráli lakros, vyhráli Lišáci. Zakryli jsme ohniště a hráli na schovávanou v lese. Pak jsme šli nebo skoro běželi ke klubovně a tam skončili schůzku.

― Blesk

Se šátkem v bazénu 24.4.

V pátek jsme se sešli před klubovnou a společně s pátým oddílem jsme vyrazili směrem na plavecký stadion, kde na nás již čekali kluci ze sedmého oddílu a benjamínci z prvního oddílu. Kdo měl na šátku uzel dobrého skutku, obdržel deset bodů. Po nakoupení vstupenek a rozdání skříněk jsme se konečně dostali do bazénu. Všichni zde mohli dělat, co chtěli. Někteří plavali, někteří skákali a hráli si ve vodě. Benjamínci byli společně s Adélkou a Bíbí v malém bazénu. A někteří byli navštívit i páru. Po vypršení času, který jsme měli vymezený pro pobyt v bazénu, jsme se šli osprchovat a obléci. Na bazénu jsme se poté se všemi rozloučili a šli domů.

― Gerlach

Požadavky na tábor a bodovací úkoly na květen

Tak a začíná jít do tuhého! Tábor se blíží a je tu pro vás celá řada úkolů, kterými byste měli prokázat, že opravdu na tábor jet chcete. Není to nic těžkého:

  1. zúčastnit se ještě alespoň jedné výpravy (do hor a lesů a/nebo vandru s rodiči)
  2. splnit 10 bodů do stezky (nepočítají se ty, které už máš teď z domova splněné…)
  3. bezchybně uvázat a vědět k čemu se používají ambulanční, škotový a lodní uzel
  4. splnit bodovací úkol na květen a tím je: pomocí buzoly zorientovat mapu a ukázat na ní světové strany a vybrané objekty v dané vzdálenosti.

Tyto úkoly byste měli splnit nejdéle do 15. června!

― Tom

Naše květnové akce

V květnu nás čekají pouze dvě schůzky (první dvě květnové schůzky byly zrušeny), 17.5. se koná středisková hra ve městě „Skauti v převleku“. Sraz je na náměstí Národního odboje (u soudu) a hra se protáhne až do 19h. Konec bude také tam. O víkendu 22.-24.5. vyrážíme na výpravu do Kraje lesních jezírek. Po dvou letech opět navštívíme nádherná jezírka v lesích nedaleko rybníka Řeka na Vysočině. Doufám, že pojedete všichni, tohle je jedno z nejúžasnějších míst, které můžeme navštívit.

― Tom

Fotografie jsou chráněné heslem (zn. *).