3. oddíl „Féfo“ ― Oddílová kronika (2013)

Od září 2012 do května 2015 psal Tom spolu se skauty a vlčaty každý měsíc kraťoučký časopis (vždy na jeden list) o tom, co jsme ten který měsíc dělali. Časopis tak vlastně tvoří kroniku oddílu pro toto období a zde těch celkem 30 vydání naleznete.


Leden 2013 (5)


K novému roku

Začíná nový rok! Tak ať v něm zažijeme spoustu krásných chvil, pocítíme pravé kamarádství a příjemný pocit z dobrého oddílu. Čeká nás jistě mnoho úžasných výprav a schůzek a těším se, že všichni přiložíme ruku k dílu, aby náš oddíl vzkvétal. Vždyť se stačí ke všem chovat mile, usmívat se, mít dobrou náladu a plnit svoje povinnosti. Mám radost, že se nám mnohé z toho už nějakou dobu daří a že se opravdu snažíte být dobrými vlčaty a skauty. Všem nováčkům připomínám, že pokud se chtějí stát právoplatnými členy našeho oddílu, měli by do konce zimy složit všechny body nováčkovské zkoušky. Vaši šestníci či rádcové vám určitě vždycky pomůžou, pokud si s něčím nebudete vědět rady.

Umiňte si všichni, že se v novém roce budete snažit ještě více a že budete mezi prvními, kdo letos splní další úsek na vlčácké nebo skautské stezce. A taky, že bezdůvodně nevynecháte ani jedinou schůzku nebo výpravu! Přeji vám, aby se vám předsevzetí dobře plnila a těším se na všechny společně strávené chvíle.

― Tom

Mikulášská besídka


Foto*↑

V sobotu 8.12. jsme se už tradičně sešli ke střediskové Mikulášské besídce. A že je to tradice opravdu dlouhá, takto se scházíme již od prvního roku, kdy byl v Kutné Hoře skauting po sametové revoluci obnoven. S vlčaty jsme se sešli o tři čtvrtě hodiny dříve, abychom ještě doladili naši scénku. Už jsme si skoro mysleli, že budeme muset improvizovat s hlavní postavou, když se starej Simeon alias Martínek objevil. Scénka byla zachráněna a myslím, že se vám ji povedlo zahrát na výbornou (fotografie jsou v oddílové fotogalerii na webu). Dík patří i kulisákům neboli dvojici nejvěrnějších skautů – Honzíkovi a Kryštofovi. Celé odpoledne jsme strávili díváním na scénky, posloucháním country písniček od kapely Brzdaři a také soutěžemi. Sokolovna byla našlapaná k prasknutí, protože se na divadelní výstupy přišly podívat i zástupy rodičů a dalšího příbuzenstva. V závěru besídky byla tombola a pak už přišel Mikuláš s čertem a krásným andělem.

― Tom

Vánoční schůzka


Foto*↑

Poslední akcí v roce 2012 byla vánoční oddílová schůzka, ke které jsme se sešli v sobotu 22.12. A bylo to odpoledne opravdu nádherné! Venku ležel čerstvě napadaný sníh a my jsme zimní krajinou putovali na Kuklík. Všechno bylo v mlze. Na Kuklíku jsme už za šera ozdobili zvířátkům vánoční stromky a rychle se vydali na cestu zpátky. Do klubovny, kde už bylo zatopeno (díky, Gerlachu), jsme dorazili už po tmě. Uvařili jsme si čaj, vyndali cukroví a společně ochutnávali, co to naše maminky napekly. V rohu klubovny stál stromeček a pod něj jsme všichni dali dárky pro ostatní. Zhasli jsme a ve svitu svíček jsme poslouchali Jestřábovu povídku „Štědrý večer Freda Hawkeye“ z roku 1945. Potom už nastal čas rozdat si a rozbalit dárečky. Každý také dostal CD s oddílovými fotkami z celého roku 2012, které připravil Dalim. Na závěr schůzky jsme si letos naposledy zazpívali večerku a zavzpomínali tak na tábor…

― Tom

Výsledky prosincového bodování

Vítězem v prosincovém bodování se u vlčat stal Očko s 83 body. V družinovém bodování zvítězili těsně Netopýři. V průběžném bodování od září je první Kryštof (567 bodů), druhý je Teo (415 bodů) a třetí Divoch (372 bodů). Průběžně (za čtyři měsíce) vedou Lišáci (2886 bodů) nad Netopýry (2646 bodů). Nic však není rozhodnuto, ale každý bod může nakonec rozhodovat o vašem celoročním umístění. U skautů zvítězil Honzík s 365 body. Vítězům gratuluji a jsem zvědavý, jak to dopadne v lednu – čeká nás výprava a několik schůzek, bude tedy dostatek příležitostí k plnění stezek! A určitě víte, že mnoho bodů ze stezky se dá plnit i doma nebo se aspoň na ně můžete doma připravit. V bodování soutěžíte sice mezi sebou, ale také každý sám se sebou a se svou leností a zapomnětlivostí…

― Tom

Bodovací úkoly na leden

V prosinci nebylo moc času na plnění stezek a speciálních bodovaných úkolů. Přesto se to některým z vás podařilo. Prosincový úkol (znalost hesla, zákonu a slibu) ale považuji za velmi důležitý a tak možnost získání dvaceti bodů prodlužuji i na celý leden. Kdo tedy v prosinci znalosti neprokázal, má stále možnost. Tak se snažte! Nový bodovací úkol bude vyhlášen až na únor a teď jenom prozradím, že se bude týkat uzlování a hbitosti vašich prstů.

― Tom

Naše lednové akce

Tento měsíc nás čeká tradiční výprava Vlčí stopou na Žabku. Všichni vlci i vlčata se sejdou v pátek 25.1. v 17 hodin na městském nádraží. Návrat bude v neděli 27.1. ve 12:36 opět na městské nádraží. Spát budeme v chatě u rybníka nedaleko Radvančic. V chatě se topí, ale přesto je potřeba si s sebou zabalit (kromě běžných věcí na výpravu) i teplé  oblečení na spaní a spacák. Pozvánku na výpravu se seznamem věcí dostanete příští týden.

Jinak budou během ledna normální vlčácké a skautské schůzky, během kterých se zaměříme na stopy zvířat. Vlčí výprava bude totiž mimo jiné i stopařská a tak budeme v lese a na polích ve stopách číst, jaká zvířata se krajinou pohybují.

V únoru se k oddílové schůzce sejdeme až v pátek 8.2., protože 1.2. máte pololetní prázdniny. Připomínám, že na oddílové schůzky chodíme v oddílovém tričku.

― Tom

Tábor 2013

Všichni už se těšíme na tábor, ale do té doby než odjedeme nás čeká ještě mnoho příprav. Sice zatím nevíme, kde budeme letos tábořit, ale jedno je již jisté – bude to od soboty 29.6. do soboty 13.7. Na tento termín si, prosím, neplánujte žádnou dovolenou nebo prázdniny u babičky. O to prosím hlavně rodiče – umožněte svým dětem jet na celý tábor a dovolte jim prožít táborové dobrodružství, které je vyvrcholením naší celoroční činnosti. Děkujeme…

― Tom

Únor 2013 (6)


Uprostřed zimy

Zima je v plném proudu, už jsme zažili několik týdnů se sněhem. Ale ani ten nás neodradil od toho, abychom se každý pátek sešli v klubovně a provozovali naši činnost. Úplně první schůzka byla královská – učili jsme se, jak vypadají koruny králů a jiných vladařů v různých zemích světa. A hlavně jsme si vyráběli tříkrálové koruny. První sobotu v lednu jsme se totiž už tradičně účastnili Tříkrálové sbírky. Dvě skupiny koledníků z našeho oddílu vykoledovali na pomoc potřebným skoro osm tisíc korun. A to je hodně dobrý skutek. Ukázali jsme (a spolu s námi mnoho dalších skautů a skautek z ostatních oddílů), že umíme pomáhat ostatním, že se umíme překonat (vždyť celou sobotu pršelo a byla zima) a to vše s veselou myslí. Věřím, že příští Tříkrálové sbírky se nás účastní ještě více…

Poslední víkend v lednu jsme vyrazili už tradičně na Žabku. Spousta vás bylo nemocných nebo si užívalo sněhových radovánek s rodiči, takže jela jen tři vlčata. Venku bylo v noci až -19˚ C, ale uvnitř chaty u krbu byla pohoda. Díky, Jéňo, za všechnu péči a výborný buřtguláš! Ráno jsme potom stopovali zvířata okolo rybníků a viděli jsme i moc pěkné stopy vydry.

Koncem ledna se také vrátil ze zahraničního pobytu Petrk a hned s námi pobyl na Žabce. Zapojí se opět do organizování programu pro skauty, takže se máte na co těšit. Petrk byl ve Švédsku a tak se někdy (možná na příští oddílovce) dočkáme promítání nějakých pěkných obrázků a povídání. V dalších období nás čeká každý měsíc alespoň jedna výprava. Věřím, že účast na nich bude větší než teď v zimním období. Všem nováčkům opět připomínám, že pokud se chtějí stát právoplatnými členy našeho oddílu, měli by do konce března složit všechny body nováčkovské zkoušky. Tak se snažte – já vím, že na to máte.

― Tom

Tříkrálová sbírka (5. 1.)


Foto*↑

Ráno na devátou jsme se začali scházet před kostelem sv. Jakuba. V kostele nám požehnali, abychom vydrželi a nevzdávali to. Pak jsme si vzali posvěcené křídy a kasičky. Naše skupina se skládala ze Šimona, Matěje a Loudy. My jsme šli kolem morového sloupu. Tam nám otevřeli nějací lidé a říkali, že máme jít nahoru. Šli jsme nahoru na chodbu a nikdo tam neměl otevřené dveře, tak jsme museli jít zase ven. Ze začátku nám nikdo nechtěl otevřít. Prošli jsme alespoň deset domů a nikdo nám neotevřel. Tak jsme šli do České ulice. Tam nám skoro všichni otevřeli a u Pírků jsme dostali teplý čaj. Tři domy v České ulici byly prázdné nebo ti lidé, co tam bydleli, nebyli doma. Když jsme prošli Českou ulici, šli jsme na Pirknerovo náměstí. Tam jsme si dali malý oběd a potom jsme obešli asi dalších 40 nebo 50 domů v Bartolomějské a Husově ulici. Pak jsme jeli s mým tátou autem na Charitu. Tam jsme odevzdali kasičku a dali si teplý čaj a gulášek. Celkem jsme vybrali 2745 korun.

― Matěj

Přišel jsem ke kostelu sv. Jakuba a už z dálky vidím černého Ondru-Baltazara, ale Kryštof-Kašpar tam ještě nebyl. Zjistili jsme, že náš dospělý doprovod bude Robert a že budeme koledovat na Žižkově. Robert je šéf Charity. Poté přišel i Kryštof. Šli jsme do kostela a pan farář nám řekl, ať nejsme naštvaní, když nám někdo nepřispěje do kasičky a poprosil Pána Boha o dobrý výdělek. Potom jsme vyrazili na cestu. Ještě cestou nám nějaká paní dala do kasičky minci. Pak jsme obešli pár domů, ale otevřeli jenom v jednom. Stavili jsme u Roberta doma. Vendulka (Robertova manželka) nám dala něco k jídlu a teplý čaj. Po posilnění jsme zase vyrazili na koledování. Došli jsme k Ondrově babičce, zazpívali jí a ona nám dala nemalý příspěvek. Došli jsme k bytovým domům, u kterých byl problém dozvonit se. Celkově lidé dávali hodně a byli příjemní. Vybrali jsme asi pět tisíc Kč.

― Honzík

Výprava na Žabku (25.-26. 1.)


Foto*↑

Dne 25. 1. 2013 se uskutečnila výprava na Žabku. Z vlakového nádraží Kutná Hora město jsme odjeli směr Zbraslavice v 17.00 hod. ve složení tří vlčat (Šimona, Adama a Járy) pod vedením dvou vůdců (Tomáše a Petrka). Po příjezdu do Zbraslavic jsme nastoupili pochod směr chata Žabka, cestou nám Tomáš ukazoval zimní souhvězdí. V chatě jsme plnili stezku, přichystali si večeři a šli spát. Druhý den se šlo na Boudičku a cestou okolo rybníka jsme poznávali stopy. Po zkontrolování, že je Boudička v pořádku jsme se odebrali na vlakové nádraží do Zbraslavic a plni nových zážitků se vrátili šťastně domů.

― Jára

Výsledky lednového bodování

Vítězem v lednovém bodování se u vlčat stal Adámek se 152 body. Druhý byl Divoch a třetí Šimon. Také proto, že všichni tito tři jsou z družiny Netopýrů, zvítězili Netopýři a stáhli tak celkový náskok Lišáků. Ti celkově vedou už jen o 100 bodů, což není mnoho. Tak se i v únoru snažte ať máte 100% docházku a splníte si co nejvíce bodů do stezky (a jak jistě víte, to můžete i doma!). U skautů zvítězil Honzík s 80 body, celkově vede také on s 395 body.

― Tom

Bodovací úkoly na únor

Bodovacím úkolem na leden bylo předvést znalost hesla, zákonu a slibu – tedy věc opravdu jednoduchá. Přesto si o těchto 20 bodů řekl jenom jeden z vás. A to je škoda, ne? Každý měsíc vyhlašuji zvláštní bodovací úkol, který není nijak zvlášť těžký, ale je potřeba samostatně přijít si ho splnit. Byl bych rád, kdybyste se v únoru mnohem více snažili a zvláštní body dostali všichni! A co je tím úkolem na únor? Předvést všech šest základních (nováčkovských) uzlů. To opravdu není těžké, že? Ale musíte je všechny uvázat napoprvé a bez jediného zaškobrtnutí. Těším se na vaše únorové uzlařské výkony! Uzlařské střediskové závody se totiž rychle blíží a myslím, že každý z vás již začíná doma ve volných chvílích trénovat hbitost svých prstů a neomylnost při vázání uzlů…

― Tom

Naše únorové akce

Tento měsíc vlčata čeká jednodenní výprava na tajemná a neznámá místa okolo Kutné Hory. Sejdeme se v sobotu 16.2. v 9 hodin u klubovny a vyrazíme na průzkum přírody v okolí. Návrat bude v 17 hodin opět ke klubovně. Připomínám, abyste nepodcenili teplé oblečení, budeme se pohybovat celý den venku. Skauty čeká výprava 23.2., kdy se vydají do Prahy do Národního technického muzea a na průzkum neznámých částí města. V březnu se sejdeme k oddílové schůzce hned 1.3. O týden později, 8.3. schůzka nebude, protože máte jarní prázdniny.

― Tom

Rozpis akcí do prázdnin

Každý měsíc nás čeká (kromě běžných schůzek) jedna více- nebo alespoň jednodenní výprava. Tento rozpis akcí je předběžný, nicméně budeme se ho snažit co nejvíce dodržet. Proto si už teď tyto termíny rezervujte a pokud možno si nic jiného neplánujte. Jsem zvědavý, zda se někdo z vás zúčastní všech výprav!

Vlčata

Únor
16.2.		Tajemná místa okolo Kutné Hory       

Březen
8.3.		Schůzka se nekoná (jarní prázdniny)
16.3.		Brigáda v lese
28.-31.3.	Velikonoce v Krkonoších (spolu s 5. a 7. oddílem)

Duben
5.4.		Uzlařská regata (místo schůzky)
19.-21.4.	Údolím Klejnárky (Čáslav)

Květen
17.-19.5.	Lomy, lesy a hrady u Lipnice n. Sázavou

Červen
14.-16.6.	Vandr s rodiči (Boudička)

Červenec
29.6.-13.7.	Tábor
Skauti

Únor
23.2.		Technické muzeum (Praha)

Březen
16.3.		Brigáda v lese
28.-31.3.	Velikonoce v Krkonoších (spolu s 5. a 7. oddílem)

Duben
5.4.		Uzlařská regata (místo schůzky)
19.-20.4.	Cyklovýprava (předtím přespání v klubovně)

Květen
17.-19.5.	Sekání louky na Boudičce + paintball ve Zbraslavicích

Červen
8.-9.6.		Řepařská drážka + lesy okolo Kolína

Červenec
29.6.-13.7.	Tábor
― Tom

Březen 2013 (7)


Zimní spánek…

Tak trošku to vypadá, jako kdyby náš oddíl spal zimním spánkem. V únoru byly nakonec pouze dvě schůzky a výpravu jsme taky museli zrušit, protože když vůdce onemocní a nemá ho kdo nahradit, tak to prostě jinak nejde… Také skauti zrušili svoji plánovanou výpravu do Technického muzea. Ale určitě si to vynahradíme na jaře, tedy už v nadcházejícím měsíci. Doufám, že spolu s jarem se probudí a oživí i činnost celého oddílu. Tedy žádná jarní únava, ale bohatá skautská činnost a hlavně nadšení! Bez nadšení nejde nic, ale věřím, že nám nadšení nechybí a že se s nadcházejícím jarem, zpívajícími ptáky a rašícími rostlinkami bude jenom umocňovat…

Rodičům a roverům připomínám, že v pátek 15.3. se od 20h v Lorci uskuteční již 2. skautský ples. Přijďte si spolu se svými přáteli zatancovat a pobavit se skauty. Stejně jako loni se můžete těšit i na doprovodný program, tombolu a příjemnou atmosféru. A my se těšíme na vás…

― Tom

Na stopě Jednorožce!

Se skauty jsme se poprvé zabývali historií. Ne tou dobou, z níž jsou již všichni bezpečně mrtví a lze na ní s úspěchem aplikovat teorii nezapamatovatelnosti historických dat, ale nedávnem, které na které si občas někdo přeživší ještě vzpomene a vykládá ho svým úhlem pohledu. Protože pohledy jsou různé, ale všechny se řídí heslem „pro to dobré na to špatné zapomínám“, poznávali jsme to špatné, co se přihodilo panu Luboši Jednorožci. Ten byl mimo jiné skautem a ve stručnosti se většinu svého života zabýval z lidské přirozenosti oprávněnými, ale dlouhodobými pobyty ve vězení oceňovanými pokusy o opuštění své československé socialistické vlasti, která nenaplňovala jeho představy o místě pro svobodný život. Krátké zamyšlení skautů, o jakou svobodu mu vlastně šlo, odhalilo, že asi osobní; ale také ukázalo, že bez větší osobní zkušenosti skautů je svoboda tak trochu prázdný pojem. Tak jsme aspoň dále četli a dozvěděli se mimo jiné, že skautské znalosti se i mohou hodit. Praktická situace ze života: když při útěku z vězení lesem slyšíte štěkot psů, máte zrychlit, protože jsou vám v patách krvežízniví psí stopaři, anebo můžete vydechnout, protože je to jen bekání už zkrotlých bachařských bestií? Nebo to nejsou psi, kdo beká? Na to se ptejte vašeho skauta, stejně jako co se vlastně z příběhu dozvěděl. A pokud nevlastníte skauta, ale pouze vlče, tak se správnou odpověď a o celém příběhu můžete dozvědět z tohoto krátkého videa↑.

― Petr(k)

Výsledky únorového bodování

Vítězem v únorovém bodování se u vlčat stal opět Adámek, tentokrát se 112 body. Druhý byl Šimon a třetí Očko. Rozdíl mezi vítězem a dalšími v pořadí byl pouhý jeden splněný bod do stezky, tedy deset bodů! O vítězi tedy rozhoduje málo a vyhrává ten, kdo se neustále snaží. V únoru získali Netopýři tolik bodů (527), že v celoročním bodování těsně předstihli Lišáky. Nevedou však o mnoho a tak vyrovnaný a napínavý souboj mezi šestkami pokračuje i v březnu. Umiň si, že to budeš právě ty, kdo přineseš své šestce nejvíce bodů, ať už to bude pravidelnou docházkou, snahou ve hrách a soutěžích a nebo plněním úkolů a stezky!

U skautů zvítězil opět Honzík s 38 body. Vyzývám i ostatní skauty – snažte se, ať vám příliš neuteče! Myslím však, že pravidelnou účastí a odvážným plněním stezky ho hravě doženete. Stačí přece jenom chtít…

― Tom

Bodovací úkoly na březen

Bodovacím úkolem na únor bylo ukázat, že umíte všech šest základních (nováčkovských) uzlů. Přesto se to podařilo pouze třem vlčatům. Vy ostatní uzly neumíte nebo jste jenom líní přijít sami od sebe za rádcem a ukázat, že všech šest uzlů umíte? Tyto uzly by totiž měl umět opravdu každý skaut, aby se za sebe nemusel stydět a my za něho na uzlařských závodech. Střediskové uzlařské závody se blíží, budou už v pátek 5. dubna v rámci schůzky, tedy za měsíc! Proto vyhlašuji, že za bezchybné předvedení šesti uzlů můžete i v březnu získat dvacet bodů (pokud jste je nezískali už v únoru). Dalších dvacet mimořádných bodů můžete získat za to, když předvedete, že umíte zorientovat mapu, ukázat na ní světové strany a vyhledat objekty v zadané vzdálenosti od Kutné Hory. To platí pro vlčata. Skauti musí ještě předvést, že se orientují v azimutech a umí je určit jak na mapě, tak v terénu. To jsou zase docela lehké úkoly, ne? Těším se na vaše březnové hbité prsty a zkrocené mapy a buzoly!

― Tom

Naše březnové akce

Tento měsíc nás čekají tři schůzky, jedna sobotní brigáda a velká Velikonoční středisková výprava do Krkonoš. Na schůzkách se budeme mimo jiné připravovat na střediskové uzlařské závody, které proběhnou na první schůzce v dubnu (5.4.).

V sobotu 16.3. se celý oddíl (tedy vlčata i skauti) sejdeme k brigádě, při které budeme připravovat lesní pozemek rodiny Slavotínků k vysázení nového lesa a také budeme vysazovat malé sazenice stromků. Brigádu bereme mimo jiné jako výcvik v zacházení se sekyrou, rozdělávání ohně (budou se pálit staré větve) a seznámení se s tím, jak se sází les. Kromě toho si také touto brigádou vyděláme peníze na naši skautskou činnost. K brigádě se sejdeme v 8:30, místo srazu bude upřesněno. S sebou sekyrky a pracovní oblečení. Oběd (buřty a chleba) je zajištěn společně.

O Velikonočních prázdninách vyráží naše středisko do Krkonoš na skautskou chatu Junák nedaleko Velké Úpy a Sněžky. Výprava bude od čtvrtka 28.3. do neděle 31.3. Veškeré podrobnosti se včas dozvíte pomocí speciální pozvánky. Ale už teď si můžete být jistí, že nás čeká opravdu nezapomenutelná akce s bohatým programem a překvapením, které připravuje opět Majda a spol. Úplně na konec upozorňuji, že 8.3. schůzka nebude, protože máte jarní prázdniny. K další oddílové schůzce se sejdeme až 12.4. (o týden dříve, 5.4., jsou střediskové uzlařské závody).

― Tom

Duben 2013 (8)


Tři měsíce do tábora

Přestože jsme se právě vrátili ze zimní výpravy, tak za tři měsíce už budeme na táboře! Taky se těšíte tak jako já? Možná to nevypadá, ale jaro opravdu přichází. Ránem i večerem už znějí kosí flétnové písničky a na obloze se objevují jarní souhvězdí. Je na čase se probudit a vrhnout se plně do skautské činnosti. Zase se v něčem zlepšit, něco nového se naučit a s někým se o něco více skamarádit! A také podniknout dobrodružné výpravy do lesů a do hor. Jedna nás čeká už za čtrnáct dní, kdy se vypravíme do našich nejbližších hor, ve kterých budeme hledat ten největší strom. Tak doufám, že taky pojedeš… Trošku mě mrzí, že se mezi vámi najdou i takoví, kteří moc na výpravy nejezdí a taky často vynechávají schůzky. Občas nebo i pravidelně se alespoň omluví, ale stejně se připravují o zážitky a kamarádství, které na výpravách můžou zažít. Přeji vám všem krásné a opravdové jaro a těším se na společně strávené chvíle při našich oddílových akcích.

― Tom

Oddílová schůzka 1.3.

Naše první březnová oddílová schůzka začala jako obvykle. Jak jsme zahájili schůzku, šli jsme si trochu zasportovat na Sokolák se skauty. Začalo to rozcvičkou, poté byly závody na 60m, které s drtivou převahou vyhrál Kryštof Z.! Dále jsme museli hodit co nejvíckrát s ringem, kde byli nejlepší Matěj, Ondra Z., Blesk a opět Kryštof Z. Poslední disciplína byla běh na 300m což vyhrál skaut Petr, druhý byl Kryštof Z. a třetí byl Ondra Z. Nejlepší sportovní výsledky má Kryštof Z.! Když jsme skončili na hřišti, vrátili jsme se zpět do klubovny a v ní se vyhlašovalo kdo z nás získal nejvíc bodů za únor. U vlčat to byl Adámek a u skautů to byl Honzík D. Také jsme soupeřili kdo udělá nejvíce shybů. To ale bylo pekelně těžké, nejlepší byl Kryštof Z. a my ostatní budeme muset ještě hodně trénovat a posilovat. Poté měla být hra venku, ale ta se proměnila ve velkou melu. Vrátili jsme se do klubovny a byl konec schůzky. Podle mě to bylo moc fajn a doufám, že všem se líbila jako mně!

― Očko

Brigáda u Slavotínků

V sobotu 16. března jsme se ráno v devět hodin sešli na zahradě u Slavotínků na dolním Žižkově. Za Lišáky dorazil Teo, Jára, Louda, Ondra, Martínek, Orel a já. Za Netopýry se akce zúčastnilo 6 vlčat, 2 skauti, 1 rover a vůdce Tomáš. Naší prací bylo odklidit a spálit větve a dřevo z lesa, jehož část byla napadena kůrovcem. Rozdělili jsme se na dvě skupiny: Lišáci a Netopýři. Každá skupina měla na starosti jeden oheň, ke kterému jsme nosili a pálili větve. Během práce jsme měli jednu pauzu. Tu jsme využili ke svačině a také k soutěži obratnosti na prolejzačce u Slavotínků na zahradě. Pak jsme dokončili práci v lese a opekli jsme si společně buřty. Než přijeli rodiče, hráli jsme na zahradě různé hry, například vybíjenou nebo přihrávanou.

― Kryštof

Velikonoční výprava do Krkonoš


Foto*↑

Čtvrtek ― Ve čtvrtek v 7:30 jsme se sešli na hlavním nádraží v Kutné Hoře. Jeli jsme do Velké Úpy v Krkonoších, kde je chata Junák. Poté, co jsme vystoupili z autobusu na zastávce ve Velké Úpě jsme ještě šli 3 km do kopce k chatě. Když jsme tam došli, tak jsme se zase vraceli dolů z kopce pro jídlo, protože tam auto nevyjelo. Potom jsme šli dovnitř do chaty a tam nás Majda rozdělila na pokoje. Pak jsme hráli různé hry. Když jsme je dohráli, tak jsme si dali večeři. Po večeři jsme si zatopili na pokojích a šli spát.

Pátek ― V pátek dopoledne jsme šli na výpravu do hor. Byla mlha. Vrátili jsme se dost znavení, v poledne jsme si dali oběd a odpoledne jsme dali krátkou bobovačku. Pak jsme si postavili dva bunkry ze sněhu a koulovali jsme se v bitvě oddílů. Bitvu vyhrál 3. oddíl. Potom jsme šli dovnitř, po večeři jsme hráli hru Vlkodlaci.

Sobota ― V sobotu dopoledne jsme šli na kratší výpravu na Růžovou horu. Odpoledne jsme zase bobovali před chalupou a večer jsme trošku pobalili ten bordel na pokoji. Večer jsme hráli obíhačku kolem stolu na pingpong.

Neděle ― V neděli jsme vstali a začali si balit věci. Do 9:30 jsme měli zabaleno a v 10:45 jsme odcházeli z chaty na autobus a jeli jsme zpátky do Kutné Hory. Výprava se vydařila, na horách byla ještě spousta sněhu.

― Matěj

Výsledky březnového bodování

Vítězem v březnovém bodování se u vlčat stal Kryštof se 138 body. Druhý byl Divoch (112 b.) a třetí Ondra N. (108 b.). V březnu získali Netopýři 589 bodů, ale Lišáci 740. Celkově tak sice Lišáci předstihli Netopýry, ale vedou o pouhých 27 bodů! Vypadá to opravdu napínavě, každý bod se teď hodí. Proto pilně choď na schůzky, účastni se výprav a plň stezku ať dokážeš, že ti oddíl není lhostejný… U skautů zvítězil Kryštof s 546 body a tím se vyhoupl na první místo v průběžném bodování (961b.). Druhý je zatím Honzík (646b.) a třetí Ondra (453b.).

― Tom

Bodovací úkoly na duben

Bodovací úkoly jsme nějak v březnu zanedbávali. Ach jo… Takže na duben zůstává práce s mapou. Dvacet mimořádných bodů můžete získat za to, když předvedete, že umíte zorientovat mapu, ukázat na ní světové strany a vyhledat objekty v zadané vzdálenosti od Kutné Hory. To platí pro vlčata. Skauti musí ještě předvést, že se orientují v azimutech a umí je určit jak na mapě, tak v terénu. Protože jedeme v půlce dubna na výpravu, bude mnoho příležitostí naučit se s mapou pracovat. Těším se jak si všichni v dubnu ochočíte a zkrotíte mapy a buzoly!

― Tom

Naše dubnové akce

V dubnu proběhne středisková uzlařská regata (12.4.), při které budeme vázat 4, 6 nebo sedm uzlů na čas. Čeká nás také výprava (19.-21.4.), opět se po nějaké době vydáme v jarním období do Železných hor. Snad už nebude sněžit a užijeme si opravdu jaro. Přespávat budeme v klubovně ronovských skautů, kde na nás čeká tajemná zpráva. Ale nic nebudu prozrazovat, pojeď na výpravu a třeba to budeš ty, kdo ji rozluští…

A skauti o tom samém víkendu vyrážejí na cyklovýpravu – dejte si do pořádku kola! Příští oddílová schůzka bude konat 3. května a možná, že ji spojíme s malým výletem. Všechno se včas dozvíte…

― Tom

Květen 2013 (9)


Volání dálek

A je tu už opravdu jaro, máme se krásně, pozorujeme jak raší stromy a zpívají ptáci. Proto jsme taky hned vyrazili na výpravu za tajemstvím Železných hor. A neodradila nás ani zima ani trochu deště. Jen škoda, že nás nebylo víc… snad příště. Ale není všem výpravám konec – údolí, jezírka, lesy a tajemné pěšiny nás očekávají i v květnu. Modravé dálky a hory na obzoru volají i tebe. Slyšíš? Cítíš v sobě tu neodkladnou touhu sbalit si batoh a hned vyrazit tam daleko do neznáma? Ten čas už se blíží, v půlce května vyrážíme na celý víkend. Nezapomeň.

V dubnu také proběhla středisková uzlařská regata. V kategorii vlčat jsme získali druhé a třetí místo – Očko uvázal 4 uzly za 38s, Adámek za 46s. Gratulujeme! První místo Očkovi uniklo doslova o fous, tedy asi o půl sekundy. Také ostatní vlčata se snažila, čtyři uzly v limitu neuvázali pouze čtyři. Mrzí mě ale, že mezi nimi jsou i tací, kteří do oddílu chodí již dlouho. Také skauti se snažili, na první místa však zdaleka nedosáhli. Začínáme se pomalu, ale jistě připravovat na tábor. V průběhu loňského tábora jsme s rovery a se skauty pokáceli mnoho nových kůlů na týpí. Ty teď čekají, až je opracujeme, sundáme z nich pořízem kůru a dokonale ohladíme, aby nám ze suků nekapalo na hlavu. Skauti a roveři proto několik schůzek věnují těmto pracem.

― Tom

Oddílová schůzka 5.4.

Schůzku jsme zahájili ve velké klubovně. Poté jsme šli s Mechem do Sklenářového dolíku, kde jsme hráli hru na policii a na vězně. Policie vyhrála. Když jsme se vrátili zpět do klubovny, dělali jsme uzlařské závody nanečisto. První se umístil Očko a druhý byl Kryštof Z. Závody nanečisto jsme ukončili pokřikem a šestníci vybrali, kdo bude uklízet klubovnu. To byli za Lišáky: Blesk a Kryštof Z. a za Netopýry: Očko a Divoch. Když bylo vše uklizené, mohli jsme jít domů. Moc se mi schůzka líbila!

― Blesk

Středisková uzlařská regata 12.4.

Jako obvykle jsme se sešli v klubovně a tam jsme si zkontrolovali, jestli máme věci na schůzku. Někteří z nás si zapomněli přinést uzlovačku na uzlařskou regatu, která se tento den konala. Potom jsme se všechna vlčata a skauti sešli na hřišti a tam nám Originál řekl, jak by měla uzlařská regata probíhat. V 16:20 začali uzlovat první, tedy všichni do 10 let. Tato skupina měla za úkol uvázat: loďák, rybářák, ambulančák a škoťák. Když douzlovala první skupina, přišli na řadu skauti a skautky. Na závěr uzlovali roveři a vedoucí. Poté co všichni douzlovali, tak byl nástup a při nástupu jsme se dozvěděli, že z nejmladších zvítězila Doubravka, druhé bylo naše Vlčí Očičko a třetí byl Adámek. Schůzka skončila o něco později než jindy, ale stála zato!

― Divoch

Výprava do Železných hor 19.-21.4.


Foto*↑

V pátek 19. dubna jsme se sešli krátce před pátou na hlavním vlakovém nádraží. Na sraz nás dorazilo pět vlčat: Divoch, Adámek, Kuba, Blesk a já. Doprovod nám dělal Tomáš a jeho malý Ondra. Cestou ve vlaku jsme dostali k vyluštění Morseovu zprávu. V ní se psalo: „Pán z Lípy schoval před mnoha lety u Lichnice svůj poklad a ty jako hledač jsi pověřen tento poklad najít. Během hledání získáš spoustu indicií.“ Vlakem jsme dojeli do Ronova nad Doubravou a odtud jsme šli pěšky do junácké chaty. Ještě předtím nás Tomáš pověřil, abych já spolu s Matějem a Bleskem nakoupil v obchodě jídlo na večeři a na snídani. Na junácké chatě jsme si každý vybral svoji postel a vybalili jsme si věci. Navečer jsme podnikli malou procházku, kde jsme poslouchali zpěv ptáků a pokoušeli se je poznat. Po návratu na chatu nám Tomáš pustil hlasy ptáků z mobilu a s pomocí obrázků jsme je znovu určovali a docela se nám to dařilo. Před spaním jsme ještě dostali jednu indicii k pokladu. Druhý den ráno po snídani jsme se vydali hledat poklad. Cestou při plnění různých úkolů jsme dostávali další indicie, které nás nakonec zavedli k velkému dubu u hradu Lichnice. K našemu velkému překvapení jsme zjistili, že tím hledaným pokladem byl právě ten velký vzrostlý dub, který byl dokonce ve finále soutěže Strom roku 2012. Pak jsme si prohlédli hrad a vydali se na zpáteční cestu, na níž jsme si opekli buřty. Večer na chatě jsme se sešli s Petrkem a Urbim a hráli jsme frisbee. Před spaním nás Petrk naučil uzel dobrého skutku. V neděli ráno po snídani jsme se sbalili a vyrazili na vlak domů.

― Kryštof

Výsledky dubnového bodování

Vítězem v dubnovém bodování se u vlčat stal opět Kryštof se 133 body. Druhý byl Divoch (126 b.) a třetí Blesk (112 b.). V dubnu opět zvítězili Lišáci a nyní vedou o 52 bodů. Co myslíte, otočí se to další měsíc? Konec celoročního bodování se totiž blíží a na vítěze, ale i na ty další, co se opravdu snažili, čeká vzácná odměna. U skautů opět zvítězil Kryštof se 47 body a průběžně je stále první (1008b.). Určitě nemusím připomínat, že nejvíce bodů lze získat za plnění stezky, je škoda, že v dubnu jste toho moc nevyužívali a řada z vás si v dubnu nesplnila do stezky ani jeden bod.

― Tom

Bodovací úkoly na květen

Bodovacím úkolem na duben bylo předvést, že umíte zacházet s mapou. Takže buď kromě dvou vlčat nikdo z celého oddílu s mapou zacházet neumí nebo máme oddíl plný lenochů, kterým nestojí za to přijít a ukázat, co umí (a získat tak body pro sebe a pro svou šestku). No, nevím, co je lepší. Asi ani jedno z toho. Takže doufám, že bodovací úkol na květen si splní více z vás. A nebo dokonce všichni? V květnu tedy budete mít za úkol rozšifrovat zprávu psanou morseovkou. Kdo to zvládne bez nápovědy (zápisníku s tabulkou), získá 30b. Kdo použije nápovědu, obdrží alespoň čestných 10b. za snahu.

― Tom

Naše květnové akce

V květnu nás především čeká výprava (17.-19.5.), plná dobrodružství spojeného s lesy a s vodou a také trénink stopařských a zálesáckých dovedností. Podrobnosti se brzo dozvíte. Kromě oddílovky budou tři běžné schůzky, na kterých se budeme pomalu připravovat na tábor. Skauti budou během některých družinovek opracovávat bidla na týpí.

― Tom

Červen 2013 (10)


Tábor na dohled

Taky se tak těšíš na tábor? Celý rok jsme prožívali při schůzkách v klubovně, okolo ní a na výpravách, ale teď se již opravdu přiblížil letní čas a nás čeká úžasné čtrnáctidenní dobrodružství. Tábor. Kouzelné slovo, plné rozechvění a očekávání, co nás zase čeká. Táborová hra, koupání, ohýnky v týpí, měsíční noci… ale taky noční hlídky, chození pro vodu, řezání dřeva, služby v kuchyni. Všechno tohle dohromady a ještě mnohem víc prožijeme hned, jak skončí škola – odjezd na tábor je již v sobotu 29.6.! Každý správný táborník si ale už teď prochází všechno svoje táborové vybavení a doplňuje si, co mu chybí, aby to pak nesháněl na poslední chvíli nebo aby mu dokonce něco na táboře nechybělo.

V květnu jsme si také užili jarní výpravu do lesů na Vysočině, kde jsme pátrali po lesních jezírcích. Krásné počasí v krásné přírodě. Našli jsme mnoho jezírek skrytých v lesích nedaleko rybníka jménem Řeka, navštívili jsme tábořiště 3. oddílu v roce 1969 pod hrází rybníka Doubravník (bohužel je nyní tato krásná louka pro táboření příliš vlhká) a putovali jsme po proudu řeky Doubravy mezi lesy, roklinami a skalami.

― Tom

Oddílová schůzka 3.5.

Tento pátek byla schůzka delší, až do 19 hodin. Skoro celou dobu pršelo, a tak jsme hráli různé hry v klubovně. Jako třeba – stoupli jsme si do kruhu, každý si vymyslel svůj znak, jeden si stoupl dovnitř a někdo z kruhu udělal dvakrát za sebou svůj znak, potom řekl jméno kamaráda, který měl udělat to samé, aniž by ho stihl ten v kruhu chytit. Taky jsme se učili zacházet s mapou a buzolou a podle toho, jak jsme to udělali, jsme dostávali body. Kdo měl na konci soutěže s mapou nejvíc bodů, ten vyhrál. Když přestalo pršet, šli jsme ven na hřiště a hráli jsme Revoluci. Po návratu do klubovny jsme hledali co nejvíc poschovávaných papírků, a ty jsme pak dávali k sobě do dvojic, vždycky rok a významnou událost skautské historie. A nakonec jsme dostali nějaké úkoly z těch papírků, třeba kde se konal první skautský tábor, na vyřešení domů.

― Šimon

Výprava za lesními jezírky 17.-19.5.


Foto*↑

Sraz jsme měli na hlavním vlakovém nádraží v 16.40. Jeli jsme vlakem do Havlíčkova Brodu, kde jsme přestoupili na další vlak a jeli jsme do Ždírce nad Doubravou. Tam jsme vystoupili. Šli jsme k chatce, která byla u rybníka, který se jmenuje Řeka. Spali jsme na postelích. V 8 hodin byl budíček, nasnídali jsme se, ke snídani jsme měli chleba s máslem a džemem, pak jsme se sbalili a vydali jsme se hledat jezírka. Šli jsme cca 1 km, tam jsme chvilku odpočívali a potom jsme se vydali dál. Za celé hledání jsme našli 6 jezírek. U velkého jezírka jsme hráli hru na těžbu surovin. Potom jsme šli zpět do chaty podél řeky Doubravy. Za celou cestu hledání jsme ušli 8 km. Při zpáteční cestě na chatu jsme viděli divoká prasata a selátka. Když jsme dorazili na chatu, uvařili jsme si večeři, ke které jsme měli buřty s těstovinami. Byla to mňamka. Než byla večeře, tak jsme si každý plnil stezku. Třetí den ráno jsme si balili věci. Po sbalení jsme hráli hru.  První úkol byl, že hráč měl zavázané oči a měl jít podle provázku. Druhý úkol: museli jsme podlézt pod provázky, kterých jsme se nesměli dotknout.  Třetí úkol: hodit třemi šiškami do stromu (museli jsme se trefit). Čtvrtý úkol: běhat se zadrženým dechem dokola a uběhnout co nejvíce koleček. Mech nám měřil v běhu čas. Když jsme dohráli hru tak jsme se šli fotit. Po focení jsme se vydali k vlaku, kterým jsme jeli zpět domů. Výprava byla bezva, hrozně se nám líbila!

― Blesk

Vlčácká schůzka 31.5.

Na poslední květnové schůzce jsme se bavili o jídle a hráli jsme hodně her okolo jídla. Probrali jsme papírky s úkoly z minulé schůzky – kolik stojí která potravina. Pak jsme dostali vždy 2 fotografie a měli jsme na nich najít rozdíly. Potom jsme dostali fotografie rodin z celého světa a jejich jídla na celý týden a přiřazovali jsme k nim popisky a země. Taky jsme hráli přetahovanou s provazem, tu vyhráli Lišáci. Já s Loudou jsme uklízeli po schůzce.

― Šimon

Výsledky květnového bodování

Vítězem v květnovém bodování se u vlčat s přehledem stal Šimon, když získal 238 bodů. O druhé a třetí místo se dělí Kryštof a Kubík (193 b.). Při porovnávání bodování družin je nyní potřeba brát ohled na nestejný počet vlčat v šestkách. Už v dubnu bohužel náš oddíl opustil Ondra Závodský a tak se šestky nyní poměřují průměrným počtem bodů. V dubnu získali Lišáci průměrně 152 bodů, kdežto Netopýři pouze 134 bodů. Celkově tak Lišáci Netopýrům průměrně utekli o 23 bodů. Což se ještě možná v červnu dá dohnat, když se Netopýři budou opravdu snažit, všichni splní speciální bodovací úkoly a budou (ale všichni!) pilně plnit stezku. Za její plnění se dá získat opravdu hodně bodů. V květnu se mi opravdu líbilo, jak jste si plnili stezku, nejpilnější byli Šimon, Kuba a Louda, kteří si splnili sedm bodů. Ale i tak jsou mezi vámi takoví, kteří si stezku neplníte a tak kazíte průměr své šestce. Lenoši, vzbuďte se a umiňte si, že v červnu to napravíte a alespoň několik bodů si splníte. U skautů zvítězil Honzík se 70 body, průběžně vede Kryštof, který má celkem 1048 bodů.

― Tom

Bodovací úkoly na červen

V květnu jsme se zaměřili na Morseovku a byl jsem potěšen, že zašifrovanou zprávu bez pomoci tabulky splnili alespoň dvě vlčata – Martínek a Šimon. Umí! A s pomocí tabulky si alespoň deset bodů připsal Kryštof. A vy ostatní? Vám se nechtělo? Tak je tady možnost napravit to v červnu, morseovkový bodovací úkol zůstává – kdo vyluští zprávu bez pomoci tabulky, získá 30 bodů, kdo se spolehne na nápovědu, ten alespoň 10 bodů za snahu. A druhý červnový úkol je také jednoduchý – získej 20 bodů za to, že ukážeš, že ve tvé KPZ nic nechybí. Prohlédni si svou KPZ a doplň si chybějící drobnosti, na táboře se ti to může hodit!

― Tom

Naše červnové akce

V červnu nás čeká výprava společně s rodiči (14.-16.6.), kdy vyrazíme na skutečný vandr a všechno potřebné si poneseme na zádech. Podíváme se na louku u Boudičky a druhou noc budeme spát kousek od Kácova v údolí Losinského potoka. Bude to příležitost ukázat rodičům, jak probíhají naše skautské výpravy, jaké hrajeme hry, co všechno děláme a taky, co jste se všechno za minulý rok naučili. Všechny rodiče opravdu zveme – pojeďte s námi a zažijte, co je to skauting a proč vaše dítě tak rádo do oddílu chodí.

V červnu také kromě oddílovky budou dvě běžné schůzky, které částečně věnujeme přípravě na tábor. Skauti budou pokračovat v práci na bidlech na týpí.

― Tom

Fotografie jsou chráněné heslem (zn. *).