3. oddíl „Féfo“ ― Oddílová kronika (2014)

Od září 2012 do května 2015 psal Tom spolu se skauty a vlčaty každý měsíc kraťoučký časopis (vždy na jeden list) o tom, co jsme ten který měsíc dělali. Časopis tak vlastně tvoří kroniku oddílu pro toto období a zde těch celkem 30 vydání naleznete.


Leden 2014 (16)


Polovina skautského roku

Tak jsme v polovině naší mezitáborové činnosti. Do letního táboření už zbývá jen pět měsíců! Myslím, že už se všichni těšíme, až zase budeme sedávat u ohýnků v týpí, soutěžit ve velké hře i prozkoumávat okolí tábora. Taky vám dnes můžu už říct, kam pojedeme na tábor – na úpatí Železných hor. Budeme tábořit přímo na břehu řeky Doubravy nedaleko Třemošnice. Do tábora je ale ještě daleko a čeká nás několik dobrodružných výprav. Prozradím, že na Velikonoce pojedeme do Mentaurova v Českém středohoří a také že pro drsňáky bude nachystána skutečně drsná a nezapomenutelná výprava. Těšte se…

V novém roce si také mnozí dáváme předsevzetí. Dali jste si nějaké? A je mezi nimi nějaké skautské předsevzetí? Třeba že se naučíte rychleji rozdělávat oheň nebo vázat další uzly? Že do tábora splníte celou stezku? Nebo že se budete tak snažit, že vyhrajete některé měsíční bodování? Doufám, že jste si všichni nějaké takové předsevzetí dali a že máte stále nadšení do oddílové činnosti a do skautování. Budu rád, když se budete především snažit být si navzájem skutečnými kamarády a co nejvíce si pomáhat. Tak ať vám ta předsevzetí co nejdéle vydrží. Přeji vám všem dobrodružný rok 2014!

― Tom

Večer světel 13.12.

Sešli jsme se jako obvykle v klubovně. Jednou jsme si zkusili scénku na besídku, a pak jsme se začali vypravovat na vyhlášení výsledků hry „Hledejte Rychlé šípy“. Protože to byl Večer světel, kdo měl, zapálil svíčku (ještě že jsme měli KPZky). Když už se vyhlašovalo, všichni jsme zjistili, že je odměna za to, že jsme našli Rychlé šípy v parku knihovny. Všichni, kteří je našli a vyfotili a poslali na určenou emailovou adresu, dostali novou turistickou známku s Rychlými šípy na památku. Když se rozdaly ceny, šli jsme se podívat, kde byly Rychlé šípy vlastně ukryty, tedy ke knihovně. Všichni potom ještě dostali pohled s Rychlými šípy a pak jsme se už rozešli domů.

― Divoch

Středisková předvánoční besídka 14.12.


Foto*↑

Tentokrát jsme se nesešli k Mikulášské besídce (Mikuláš přišel už o týden dříve mezi nás do kluboven), ale jinak byla náplň této celoskautsko-kutnohorské akce tradiční. Každý oddíl si připravil nějakou scénku, aby všem ostatním a také rodičům, kterých byla plná sokolovna, předvedl, čeho je schopen. Náš oddíl nacvičil scénku nazvanou ⋙Strašidlo skautem⋘, při které jsme předvedli, že skautem se může při troše štěstí a píle stát třeba i kostlivec. Tedy skautem nemusí být člověk pouze do smrti, ale i po ní. Kostlivec Kosťa totiž potkal na louce skauty na výpravě pod stany, nejprve je postrašil, ale pak se k nim přidal a složil i skautský slib. Také ostatní oddíly předvedly své hry a zpěvohry, mezi scénkami nám vyhrávali Brzdaři. Poté byla tombola a v závěru besídky zábavné soutěže mezi oddíly. Kluci z našeho oddílu se statečně drželi a vybojovali druhé místo. Besídka se určitě povedla a doufáme, že si to jako my užili i rodiče a že také trochu nasákli tou naší skautskou atmosférou, když jsme jim přiblížili, jak to u nás (třeba na výpravách) chodí…

― Tom

Vánoční schůzka 21.12.


Foto*↑

Už tradičně jsme se poslední sobotu před Vánoci sešli odpoledne v klubovně a vyrazili na Kuklík ozdobit vánoční stromeček pro zvířátka. Byl s námi i Jéňa a Urbi. Bylo krásné zimní odpoledne, sice bez sněhu, ale s krásným západem slunce. Každá družina ozdobila jeden stromek nedaleko Bezhlavého Jána, zaběhali jsme si slalom mezi malými stromky podél silnice a v oranžovo-červené záři západu jsme se přesunuli do klubovny. Tam už bylo krásně teplo a ozdobený stromeček od Hajnýho a taky Shery. Pod stromek všichni přidali své dárky pro ostatní, zasedli jsme ke stolu k čaji a cukroví a užívali jsme si poslední schůzku roku 2013. Také jsme si zazpívali Indiánskou (Huronskou) koledu o tom, se narodil synek Manitúa v chýši z kůry březové a nad ním nám svítí nebeské znamení. Letošní Vánoční kimovka (vězte, že též tradice velmi stará) byla navěšena na dřevěných parohách, se kterými Koj s Mechem dvakrát obešli velkou klubovnu, a pak každý vzpomínal, co že to na paroží viselo. Vyhrál Honzík. Nastalo rozdávání dárků – každý dostal malou skautskou karabinu a každá družina dostala indiánský kalendář. Na závěr schůzky jsme zavzpomínali na všechny výpravy v uplynulém roce a trošku plánovali i ty budoucí. Zapad´ den, slunka svit… nad celým společně prožitým rokem.

― Tom

Výsledky prosincového bodování

V prosincovém bodování zvítězil Divoch s 80b., druhý byl Ondra N. (69b.) a třetí Ondra B. a Adámek (61b.). V prosinci nebyl moc čas na plnění stezek, protože byly jen tři schůzky, na kterých jsme navíc nacvičovali scénku na besídku. A nebyl žádná výprava. O vítězi proto rozhodlo, že Divoch napsal článek do Féfa a získal za něj 15b. Mrzí mě, že ačkoliv jsem vyzýval (a to i opakovaně) některé z vás, aby také něco napsali a získali body, nic jsem od nich nedostal. To mě trošku mrzí – hlavně to, že je vám jedno, zda získáte nebo nezískáte body a tak škodíte i své družině. Prostě to, že se vám oddílové věci stávají lhostejnými. Věřím ale, že se do skautování opět nadchnete a v oddíle bude zase ta správná atmosféra jako loni.

― Tom

Bodovací úkoly na leden

Protože v prosinci na oddílový úkol nebyl moc čas (a nikdo ho také nesplnil), zůstává možnost získat 20 bodů za to, když zazpíváš alespoň první sloku a refrén oddílové písně Féfo (Jenoféfa). Jednoduché? Tak si přijď hned na příští schůzce pro body!

― Tom

Naše lednové akce

V lednu měsíc nás čeká Vlčí výprava na Žabku nedaleko Radvančic (pro ty co neví – nejde o Boudičku, ale o trochu komfortnější a větší chatu u rybníka). Sejdeme se v pátek 24.1. v 17 hodin na městském nádraží. Návrat bude v neděli 26.1. ve 12:36 opět na městské nádraží. V chatě je krb a matrace, ale přesto je potřeba si s sebou zabalit (kromě běžných věcí na výpravu) i teplé oblečení na spaní a spacák a také přezůvky! Pozvánku na výpravu se seznamem věcí dostanete příští týden. Během lednových schůzek se budeme trochu věnovat souhvězdím na zimní obloze a taky uzlování, které je potřeb a oživit. A hlavně nováčky naučit základní uzly! Tradiční středisková uzlařská regata se blíží…

Protože v pátek 31.1. jsou pololetní prázdniny, schůzka nebude. V únoru se k oddílové schůzce sejdeme 7.2. Připomínám, že na všechny schůzky, družinové i oddílové, chodíme v oddílovém tričku a že je za to i jeden bod.

― Tom

Únor 2014 (17)


Zimní spánek

Ač to říkám nerad a přestože letos ani není pořádná zima, náš oddíl tak trošku spí zimním spánkem. V lednu byly pouze dvě schůzky a řada z vás na nich chyběla. Chválím ale ty, kteří se omluvili. Měli jsme jet i na výpravu (tradičně na Žabku), ale i z toho sešlo, protože zbyli pouze dva stateční zájemci. Ostatní jste se buď omluvili anebo onemocněli. Inu, stává se to. I mě to mrzelo a musel jsem už sbalený batoh opět vybalovat. Ale nebylo všechno jen špatné a mrzuté. Hned začátkem ledna jsme se spolu s dalšími oddíly účastnili Tříkrálové sbírky a vykonali tak dobrý skutek, protože vybrané peníze poslouží potřebným. Díky všem, kteří jste se mohli účastnit a přispěli tak na dobrou věc. Také jsem byl moc rád, že si někteří z vás v lednu splnili několik bodů do stezky. A že tedy osobně zimním spánkem nespíte. Vy z vás, kdo jste nic nestihli, si umiňte, že v dalším měsíci si splníte ne jeden, ale třeba hned několik bodů do stezky! Už se na to spolu s rádci těšíme.

Jedna výprava sice byla zrušena, ale spousta dalších oddílových a střediskových akcí máme před sebou. O tom si přečtěte dále.

― Tom

Tříkrálová sbírka 4.1.


Foto*↑

V sobotu ráno na devátou jsme se začali scházet u kostela svatého Jakuba. V kostele nám požehnali, abychom dlouho vydrželi a nevzdávali koledování. Potom jsme si rozebrali předem rozdělené kasičky a křídy. Pak jsme se rozešli každý tam, kde měl koledovat. Od nás z 3 oddílu chodili: Adam, Kubík, Honzík a Divoch. Adam, Kubík a Divoch chodili jako jedna skupina s Dalimem. Honzík chodil se Zakem a s nějakým jiným skautem. Kasičky se vracely do 2 hodiny odpoledne. Za odměnu jsme dostali teplý oběd. V Kutné Hoře a Malíně bylo vybráno pro Oblastní charitu 100 785 Kč.

― Divoch

Výsledky lednového bodování

V lednu o výsledcích bodování rozhodlo především plnění stezky. Ten, kdo si splnil alespoň dva body, se tak už mohl stát vítězem. A to se také stalo a v lednu máme ne jednoho, ale hned dva vítěze – Kubu a Loudu. Oba získali shodně 61 bodů. Vidíte, že se snaha vyplatí a jsem zvědavý, kolik bodů do stezky rozhodne o vítězi v únoru.

V mezidružinovém bodování tentokrát Netopýři převálcovali Lišáky. Netopýři měli průměrně 41b, kdežto Lišáci pouze 29b. Celoroční bodování však zdaleka není u konce, jsme teprve v polovině. Zvítězí ten, komu skautská činnost nebude lhostejná, bude se snažit a bude se účastnit výprav a schůzek. To dá přece rozum.

― Tom

Bodovací úkoly na únor

Dvacet bodů do bodování může v únoru jednoduše získat ten, kdo předvede, že umí bezchybně uvázat všech šest uzlů (plochou neboli ambulanční spojku, škotovou spojku neboli škoťák, rybářskou spojku, lodní smyčku, zkracovačku a dračí smyčku). Nováčci dostanou body za to, když uvážou uzly alespoň čtyři. Je to jednoduché? Tak si hned na další schůzce přijď pro body! Pokud uzly neumíš, popros kamaráda z družiny, ať tě je doučí. Udělá tak dobrý skutek a navíc dopomůže své družině k dalším bodům. Těším se na to, že jednou budou uzly umět v oddíle všichni. Uzlařská regata (tedy střediskové závody v uzlování) se blíží (bude začátkem dubna), tak trénujte a učte se, ať si jako oddíl neuřízneme ostudu a když už nebudeme první, tak ať nejsme aspoň poslední.

― Tom

Naše únorové akce

V únoru se uskuteční čtyři schůzky, na kterých budeme mimo jiné trénovat uzlování a také si povídat o praktickém používání jednotlivých uzlů. Poslední schůzka (28.2.) bude s přespáním do soboty, bude tedy více možností například k plnění stezek, zahrání si více her, povídání a čtení. A taky se už těším, jakou si uvaříme společnou večeři v naší nové kuchyňce. Ale přespáním to končit nebude – hned po společné snídani vyrazíme na jednodenní výpravu. Nechte se překvapit, kam nás tentokrát rádcové zavedou. Ale určitě to bude stát za to!

Speciální akce se chystá pro oddílový Klub drsňáků nebo nejstarší členy oddílu. Vydají se spolu se mnou, Urbim a Kóňou na hřeben Jizerských hor, na chatu na Poledníku. Chata je ukryta v hlubokých bukových lesích, mezi skalami několik kilometrů od nejbližší vesnice. Protože není jednoduché se tam dostat, je tato akce určena pouze pro Drsňáky. Mají se na co těšit. Ale ostatním slibuji, že až povyrostou a unesou batoh s veškerým vybavením alespoň pět kilometrů do kopce (samozřejmě že bez jediného heknutí), podívají se na Poledník taky.

― Tom

Rozpis akcí do prázdnin

Každý měsíc nás čeká (kromě běžných schůzek) jedna více- nebo alespoň jednodenní výprava. Tento rozpis akcí je sice předběžný, nicméně budeme se ho snažit co nejvíce dodržet. Proto si už teď tyto termíny rezervujte a pokud možno si nic jiného neplánujte. Prosím rodiče, aby si, pokud to samozřejmě jde, naplánovali rodinné a jiné akce na odlišné víkendy a umožnili tak svým synkům účast na oddílových akcích! Díky… A jsem zvědavý, zda se někdo z vás zúčastní všech výprav!

Únor
14.-16.2.	Poledník v Jizerských horách (jen Drsňáci)
28.2.-1.3.	Přespání v klubovně (Pá-So) + jednodenní výprava (So)

Březen
14.3.		Schůzka se nekoná (jarní prázdniny)

Duben
4.4.		Uzlařská regata v klubovně (Pá)
12.4.		Clčácké závody (Uhlířské Janovice) (So)
17.-20.4.	Velikonoce v Mentaurově (Čt-Ne)

Květen
9.5.		V Kutné Hoře to straší/žije (bojovka ve městě)
23.-25.5.	Brigáda na Boudičce (jen Drsňáci)
30.5.-1.6.	Výprava do lesů a skal

Červen
13.-15.6.	Vandr s rodiči (Doubrava)

Červenec
28.6.-12.7.	Tábor (Mladotice u Ronova)
― Tom

Březen 2014 (18)


Předjaří

Tak už tu nějaký čas máme jaro, ani jsme si tu zimu nestačili pořádně užít. Tedy kromě drsňácké výpravy na Poledník, jak si přečtete dále. No a teď už je málem léto. Pokud to takhle půjde dál, tak až budeme mít tábor, bude podzim… Doufám, že ne a že si ten letošní tábor u řeky Doubravy opět užijeme. Ano, letos budeme tábořit přímo na břehu řeky, dokonce na soutoku s dalším potokem. Pojedeme totiž na úpatí Železných hor, nedaleko Třemošnice. Uvidíme, jak se s řekou vypořádáme… snad se ona nevypořádá s námi a nebude chtít vyšplouchnout na louku. Určitě se tedy podívej na mapu, kde jsou Mladotice, a začni se na tábor těšit. Nováčkům připomínám, že pokud s námi chtějí jet, musí mít do tábora splněnou nováčkovskou zkoušku! A ostatní musí podstatně zapracovat na stezkách, každý by měl odteď do začátku tábora splnit alespoň dvacet bodů, tedy 6-7 bodů měsíčně. Tak se začni snažit už dnes, ať ti táborové dobrodružství neunikne…

Březen jsme zahájili výpravou a další výprava bude až na Velikonoce koncem dubna – středisková výprava do Mentaurova. To zní jako velká pauza, ale… už první dubnovou schůzku (4.4.) bude uzlařská regata, tedy vázání čtyř nebo šesti daných uzlů na čas. Už je všechny umíš? A bez chyby? Tak ukaž, a každý uzel napoprvé, bez chyb a samozřejmě co nejrychleji! Bude už konečně jednou uzlařský mistr z Trojky? Třeba ty? A v sobotu 19.4. budou okresní vlčácké závody. Jsem zvědavý, jak tentokrát dopadneme. Doufám, že budeš také soutěžit. Tak ať nám to jaro dlouho vydrží a nezmění se tak hned v časné léto. A oddíl ať se nám probudí k činnosti. Ale to záleží především na tobě…

― Tom

Výprava Klubu Drsňáků na Poledník


Foto*↑

V pátek 14.2. jsme se sešli na hlavním vlakovém nádraží. Čekali jsme na vlak (Blesk, Martínek, Adámek, Honzík, Kryštof a Tomáš), kterým jsme odjeli v 14.59 směr Kolín. Jen jsme se rozloučili s rodiči, začala naše pořádná drsňácká výprava, na kterou jsme se všichni moc těšili. Jeli jsme přes Kolín, Mladou Boleslav, Turnov, Liberec ( Ve všech těchto městech jsme přesedali), naše konečná byla v Oldřichov v Hájích. Cesta nám trvala 3 hod a 50 min. Když jsme vystoupili, byla už tma a tím nám začala pravá drsňácká výprava, vydali jsme se směr chata Poledník. Cesta vedla jen do kopce a šli jsme asi 5 km. Na cestě do chaty jsme zjistili, že jsme špatně odbočili, tak jsme se museli kousek vrátit. Když jsme dorazili na chatu, tak jsme čekali na další členy výpravy (Urbi a Kóňa), šli jsme spát kolem 0.30 hod. Ráno jsme si udělali snídali, ke které jsme měli báječné topinky. Po snídani jsme vyrazili na Ořešník (šli jsme kolem vojenského bunkru) kam jsme nedošli, protože Bleska, Adámka a Martínka začala bolet párátka 😀 (nohy), na cestě jsme si dali oběd. Pomalu jsme se vrátili a šli jsme na Ptačí kupy, které měří 1013m. Došel tam Blesk, Tomáš, Honzík, Adámek a Kryštof, ostatní šli na špatnou horu. Když jsme slezli, hledali jsme zbytek členů a našli jsme je až na cestě. Když jsme je našli, vrátili jsme se na chatu. Po návratu na chatu jsme měli sněhovou bitku, po bitce jsme měli večeři, ke které bylo rizoto. Večer jsme hráli hru s kostkama. Po hře s kostkama jsme hráli ještě jednu hru s obrázkama (museli jsme se dívat asi 1 min na obrázek zapamatovat si ho a na určené otázky jsme měli dobře odpovědět) po této hře jsme šli spát. Ráno jsme si udělali snídani (chléb s máslem a marmeládou). Po snídani někteří z nás dělali dřevo, jiní připravovali oběd. Když to bylo hotové, šli jsme na procházku kolem chaty. Po návratu na chatu jsme obědvali. Po obědě jsme šli na vlak. Pod kopcem jsme se rozloučili s Honzíkem, Kryštofem, Urbim a Kóňou (ti odjeli autem), my ostatní jsme pokračovali na vlak. Po příjezdu do Kutné Hory na nás čekali netrpěliví rodiče. Tato výprava byla opravdu jen pro drsňáky.

― Blesk

Schůzka s přespáním 28.2.

V pátek jsme měli normální schůzku a šli jsme na procházku do Sklenářova dolíku. Sbírali jsme červené a modré papírky a museli jsme z nich vyluštit hádanku. Netopýři (Ondra, Martin, Kuba, Matěj, Adam, Kryštof) ji vyluštili jako první. Měli jsme zuzlovat dohromady všechny uzlovačky, a pak jsme se učili zorientovat mapu. Vrátili jsme se do klubovny a uvařili si polévku. Pak jsme šli spát a ráno na výpravu.

― Kuba

Výprava 1.3.

V sobotu ráno po snídani, když jsme si dali chleba s paštikou, jsme šli na výpravu s Gerlachem a Dalimem. Cíl naší výpravy byly Hořany. Po cestě jsme se zastavili na oběd, opekli jsme si buřty. Na poli jsme hráli vybíjenou. Po cestě zpátky jsme hráli vyvolávanou. Když jsme se vrátili do klubovny, najedli jsme se a pak vyráběli dýmovnice. Než jsme se nadáli, bylo 5 hodin a přijeli si pro nás rodiče. Bylo to super.

― Onďas

Výsledky únorového bodování

V únorovém bodování zvítězil Adámek s rovnými 200 body, na druhém místě byl Jára se 152b. a třetí Blesk (145b). Adámek zvítězil především díky plnění stezky (splnil si v únoru osm bodů!) a také splnění úkolu měsíce. Nu, uvidíme, kdo se bude nejvíce snažit v březnu. Lišáci tentokrát porazili Netopýry. Ale o pouhých 5 bodů na člena! Stačilo tedy, aby si každý z Netopýrů splnil o jeden bod do stezky víc, a mohli vyhrát. Družiny jsou tedy velmi vyrovnané.

― Tom

Bodovací úkoly na březen

V únoru jste měli za úkol předvést, že umíte všech šest základních uzlů. Těší mě, že úkol splnilo pět z vás. Ale co těch zbývajících deset? Dobře, někteří jsou nováčci, ale ostatní? Ti mají možnost získat 20b za šest uzlů i v březnu! Speciálním úkolem měsíce března je ale nakreslit znak své družiny – pastelkami, vodovkami či jinak. Obrázek nakresli doma a přines nejpozději na schůzku 28.3.

― Tom

Naše březnové akce

V březnu už nás nic zvláštního nečeká. Březnovou výpravu do okolí Kutné Hory jsme měli už první den měsíce vran. Kromě oddílovky nás čekají už jen dvě schůzky. V pátek 14.3. schůzka není, protože máte jarní prázdniny. Místo první oddílovky v dubnu (4.4.) se uskuteční středisková uzlařská regata, tedy soutěž o nejrychlejšího uzlaře ze všech oddílů. Soutěží se samozřejmě v různých kategoriích podle věku.

― Tom

Duben 2014 (19)


Nejkrásnější část roku

Jaro už tu máme dlouho, ale teprve teď je to se vším všudy. Rozkvétají stromy, objevují se na nich listy a ptáci naplno zpívají. Možná, že někdo z vás už některé podle hlasu pozná, když jsme se to loni trochu učili. A také rozkvetly pampelišky a louky začínají vypadat příjemně. To vše nás láká k výpravám a těšíme se na tábor. A je potřeba se začít připravovat, zkontrolovat stany týpí a další táborové vybavení. Vůdcové a rádcové už přemýšlejí o programu a táborové hře. A skauti a vlčata by se měli pořádně vrhnout na plnění úkolů ve stezkách. Protože tomu, kdo během jara nesplní většinu bodů ze stezky, se může stát, že ho na tábor nevezmeme. A obzvlášť to platí pro nováčky. Bez splněné nováčkovské zkoušky vás na tábor nemůžeme vzít. Ale nebojte se, vůdcové i rádcové vám s plněním rádi pomůžou a podpoří vás v tom. Jen musíte chtít a projevit vlastní zájem.

Do tábora nás ale čeká ještě mnoho akcí a nejméně tři výpravy, při kterých se vydáme do různých částí naší země. Přeju vám hodně jarního nadšení a té touhy, která vás při pohledu na dálky na obzoru nutí sbalit si a vyrazit na cesty do lesů a skal. A nebude to dlouho trvat a vyrazíme do kraje starých sopek a nádherných výhledů, do Českého středohoří. Doufám, že taky pojedeš s námi.

― Tom

Do podzemí…

Proběhla speciální akce pro ty, kteří měli potvrdit, že jsou nejzkušenější z vlčat. V tajemném datu 4.4. LP 2014, už v hodně pozdním večeru, dostali Drsňáci v klubovně zprávu, že mají chytit vlak směr Zbraslavice. Překonali svůj strach a obavy a vydali se za tmy a deště za neznámým cílem. Až v rozjetém vlaku, který je rychle odvážel od bezpečného města, se dozvěděli, za čím jdou. Měli nalézt poslední otevřenou štolu středověké těžby a dostat se do podzemí. Vystoupili na správném místě. Šli ostrou roklí k potoku, tmou po jeho břehu, a u tří mohyl opravdu našli, co hledali. Byl tam otvor, který byl úzký jen tak, že jím prolezl hubený člověk… Neptejte se jich, co bylo dál. Stejně vám to neřeknou a nechají si to tajemství pro sebe.

― Koj

Výsledky březnového bodování

Vítězem v březnovém bodování se stal Kuba se 111 body. Druhý byl Louda (92 b.) a třetí Blesk (91 b.). V družinovém bodování zvítězili Lišáci – získali průměrně 66 bodů, Netopýři „pouze“ 58. Opět, jako i v jiných měsících rozhodl váš zájem o plnění stezek a o oddílové měsíční úkoly. Každý má co zlepšovat a učit se a stezka ho k tomu vede. A pokud máš zájem, posouváš se na své skautské a vlčácké cestě velkými kroky.

― Tom

Bodovací úkoly na duben

Bodovacím úkolem na březen bylo nakreslit nebo jinak vyrobit symbol vaší družiny, tedy Lišáka nebo Netopýra. Těšili jsme se na vaše díla, ale nikdo jste nic nedonesl. Tedy kromě Kuby! Ten přinesl krásného Netopýra – můžete si ho prohlédnout v jejich klubovně na nástěnce. Ale i vy ostatní máte šanci – pokud do konce měsíce (tedy do poslední schůzky, která bude 25. dubna), nakreslíte nebo jinak vytvoříte vaše družinové zvíře, máte šanci získat body!

Skutečným úkolem na měsíc duben je ale předvést, že se vyznáte v mapách a orientaci. Doba velkých výprav se blíží, a tak je potřeba zkrotit mapy. Předveď tedy, že umíš mapu s pomocí buzoly zorientovat a ukázat na ní světové strany. Také po tobě chceme, abys ukázal objekty (např. vesnice, kopce) v zadané vzdálenosti a směru od Kutné Hory. Také musíš podle buzoly ukázat světové strany v přírodě nebo před klubovnou. Tak se těším, že většina z vás přijde a ukáže, že s mapou nemá žádný problém.

― Tom

Závody vlčat a světlušek

V sobotu 12.4. vyráží nejschopnější a nejstarší z vlčat na okresní Závody vlčat a světlušek do Sudějova u Uhlířských Janovic. Budou soutěžit v první pomoci, manuální a fyzické zručnosti, logickém myšlení, ve schopnostech řešit krizové situace a ve schopnostech komunikovat, v kuchařských dovednostech, orientaci a pobytu v přírodě a také ve vztahu k vlasti a skautingu. Náš oddíl budou reprezentovat Martínek, Blesk, Adámek, Jára, Ondra N., Kuba a Sova. Držíme jim palce, ať se snaží a vybojují nějaké pěkné umístění. Kluci, máte na to! Ukažte, co jste se za ta léta v oddíle naučili…

― Tom

Naše dubnové akce

V rámci první dubnové oddílovky (tedy 4.4.) proběhla středisková uzlařská regata, tedy závody ve vázání čtyř (pro vlčata) nebo šesti (pro skauty) základních uzlů na čas. Protože jsme uzly pilně trénovali celou zimu a jaro, máme mezi třemi nejrychlejšími vlčaty a světluškami hned dva zástupce – Adámka a Bleska. Gratulujeme! Více informací o regatě se dozvíte v příštím Féfu.

O Velikonocích (od čtvrtka 17.4. do neděle 20.4.) nás čeká velká výprava, také někdy nazývaná „jarní tábor“. Spolu s pátým a sedmým oddílem jedeme na skautskou základnu Mentaurov nedaleko Litoměřic v Českém středohoří. Pozvánku jste už dostali a těšíme se i na tvoji účast na této velkolepé akci. Program již tradičně chystá Majda & spol., tentokrát to bude trošku úlet. Každopádně nás čekají výlety (a to i na tajemná a hluboká místa) a spousta programu venku i vevnitř.

― Tom

Skautský příměstský tábor

Naše středisko se rozhodlo, že bude v létě o prázdninách pořádat příměstské tábory se skautským programem. Tábor by se konal od pondělí do pátku cca od 8 do 16h. Možná bude i několik běhů. Program pro děti by připravovali vůdcové a rádci z řad kutnohorských skautů a skautek. Protože bychom rádi znali názor a případný zájem vás, rodičů, prosíme o vyplnění krátkého dotazníku↑. Děkujeme…

― Tom

Květen 2014 (20)


Svaz třinácti

Tak duben byl mimo jiné ve znamení dalšího úbytku členů našeho oddílu. Poté co odešel Honzík, opustil nás i Kryštof, který teď chodí do Sedmičky. Taky už se asi neuvidíme se Šnekem. V našem oddíle je tedy teď přesně třináct vlčat. Dobrý počet a věřím, že jsou to ti nejstatečnější a nejvěrnější. Není nás málo a v činnosti nepolevujeme – jak je ostatně vidět i z tohoto čísla Féfa! Těší mě, že tohle číslo je z větší části vaší zásluhou, tedy že jste si ho napsali skoro sami. A také mám moc radost, že jsme vyhráli okresní vlčácké závody a postupujeme do krajského kola. Koncem května jedeme na výpravu, nechte se překvapit kam…bude to stát za to…a třeba nás pojede všech třináct!

― Tom

Středisková uzlařská regata 4.4.

Soutěžilo se v pátek místo schůzky za klubovnou na hřišti. Počasí nám moc nepřálo, chvílemi poprchávalo. Uzlovalo se ve třech kategoriích, první byla 6-11 let, druhá 11-15 let a třetí 15-18 let. Všichni ze Trojky byli v první kategorii (vázali čtyři uzly na čas). První místo obsadila Agáta z 5 oddílu (33s), druhé Adam (35s) a třetí Blesk (36s), oba z 3. oddílu. Moc se nám to líbilo -:)

― Adam

Závody vlčat a světlušek 12.4.


Foto*↑

Vlčácké závody se letos konaly v Sudějově. Z Kutné Hory jely čtyři družiny. Naší družinu tvořili: Blesk, Adámek, Martínek, Teo (Sova), Kubík, Ondra a Jára. Když jsme autobusem dojeli do Sudějova, byl nástup a losovalo se pořadí. Naše skupina si vylosovala dvojku. Šli jsme asi dva kilometry lesem. Každá skupina s sebou musela nést syrové vajíčko. U nás ho nesl Sova. Na trase bylo jedenáct stanovišť, na kterých jsme plnili úkoly. Např. úkol komunikace, to bylo napsání dopisu. Moc nám to nešlo, protože jsme se nemohli dohodnout. Další bylo pexeso, hledání v mapě, zdravověda, puzzle, zručnost (balení knihy), opičí dráha, která byla adrenalinová. Dobře jsme zabodovali v poznávání rostlin a zvířat. Jedenácté stanoviště byl cíl. Když jsme do cíle dorazili, mohli jsme na hřiště na trampolínu, houpačku a kolotoč. Když všichni dorazili, tak byl nástup a vyhodnocení. My jsme byli v chlapecké kategorii první a postoupili jsme do krajského kola.

― Martínek

Středisková výprava na Mentaurov 17.-20.4.


Foto*↑

Ve čtvrtek 17.4. v 8.30 jsme se sešli hl. nádraží v Kutné Hoře a vyjeli na Velikonoční výpravu do vesničky Mentaurov poblíž Litoměřic. V Litoměřicích jsme přecházeli z jednoho nádraží na druhé. Tam jsme pod stromy poobědvali a loudavým krokem vyšlápli k chatě. Cesta utíkala díky hrám v pohodě. Poslední úsek cesty jsme si mohli vybrat. S Dalimem – bez přestávky s mlhavější představou, kde to je, nebo s Majdou přes město přímou trasou a se zastávkami. Do cíle přišli všichni 🙂 Vybalili jsme si a hrály různé hry venku. Po večeři jsme se společně dívali na film Slepičí úlet. Ještě před večerkou jsme se naučili uzel přátelství.

V pátek nám počasí zpočátku moc nepřálo, ale i tak jsme se zabavili pěknými hrami v chatě (například jsme balili vajíčka do brček a do papíru tak, aby se nerozbila po pádu z okna – nerozbilo se žádné). Odpoledne přestalo pršet a my se hned vypravili na cestu za pokladem do nedaleké jeskyně. Poklad byl sladký – mazance, beránek, čokovajíčka. Vraceli jsme se za tmy, po návratu jsme šli hned spát. V sobotu byl k snídani „poklad“…

― Ondra N.

V sobotu ráno jsme se po snídani rozdělili do skupin, každá skupina si došla pro jídlo. Po zabalení jídla jsme se vydali na výpravu, šli jsme na rozhlednu Varhošť. Při cestě jsme hráli hru „Americké kuny“. Když jsme dorazili pod rozhlednu, dali jsme si malou sváču. Po svačině jsme šli k rozhledně, kousek od rozhledny jsme si rozdělali oheň. Potom jsme šli na rozhlednu, odkud byl krásný výhled. Z rozhledny jsme házeli neuvařená vajíčka. Dvě skupiny měly na vajíčkách padák a jedna skupina měla vajíčko zabalené pouze v papíru. Na zpáteční cestu jsme se rozdělili na dvě skupiny, na mladší a starší. Starší šli delší cestou. Když starší dorazili na louku, odpočinuli si a Šemík zavelel, že půjdou na boso po trávě a hlíně. Po obutí bot jsme pokračovali v cestě, při které nám Šemík koupil nanuka. Po návratu z výpravy se 3. oddíl šel osprchovat. Po osprchování na nás čekala dobrá večeře, měli jsme špagety. Večer jsme se koukali na film Alenka. Po dokoukání filmu jsme šli do hajan. V neděli ráno jsme si zabalili věci a uklízeli jsme základnu. Kdo už měl uklizeno, šel ven hrát fotbal. Byli jsme rozděleni na dva týmy, se šátky a bez šátků. Tým bez šátků vyhrál. Další hra byla indiánská. Po dohrání her jsme čekali na odchod na vlak. Šli jsme vesnicí, která se jmenovala Skalice, do Litoměřic. Když jsme dorazili do Litoměřic, naobědvali jsme se u supermarketu Albert. Po obědě jsme šli na nádraží, kde jsme čekali na vlak. Když vlak dorazil, vydali jsme se na zpáteční cestu k domovu. Byla to suprová výprava a už se těším se na další dobrodružství.

― Blesk

Výsledky dubnového bodování

Vítězem v dubnovém bodování se stal Adámek se 113 body, druhý byl Ondra N. (102 b.), třetí Blesk (81 b.). V družinovém bodování zvítězili Lišáci, kteří měli průměrně 70 bodů na člena (Netopýři měli pouze 55). Celoroční bodování se blíží ke konci, ale samozřejmě nic není rozhodnuto. Jak víte, nejvíce o bodech rozhodují stezky a ty se teď v květnu a v červnu budou plnit na veliko…

― Tom

Požadavky na tábor a bodovací úkoly na květen

Tak a začíná jít do tuhého! Tábor se blíží a je tu pro vás celá řada úkolů, kterými byste měli prokázat, že opravdu na tábor jet chcete. Není to nic těžkého:

  1. zúčastnit se ještě alespoň jedné výpravy (do hor a lesů a/nebo vandru s rodiči)
  2. splnit 10 bodů do stezky (nepočítají se ty, které už máš teď z domova splněné…)
  3. bezchybně uvázat a vědět k čemu se používají ambulanční, škotový a lodní uzel
  4. splnit bodovací úkol na květen a tím je: pomocí buzoly zorientovat mapu a ukázat na ní světové strany a vybrané objekty v dané vzdálenosti.

Tyto úkoly byste měli splnit nejdéle do 15. června!


Naše květnové akce

V květnu nás čekají tři schůzky (první květnová schůzka byla zrušena), 9.5. se koná středisková hra „Skauti v převleku“. V pátek 23.5. a v sobotu 24.5. jedou Drsňáci na brigádu na Boudičku. Bude se sekat tráva a opravovat lávka. O týden později (30.5.-1.6.) vyrážíme na výpravu do hor a lesů. Doufám, že pojedete všichni, čekají nás skály a také rozhledy do daleka. A jedeme někam, kde jsme ještě nikdy nebyli!

― Tom

Červen 2014 (21)


Tábor za dveřmi (týpí)

Tábor je opravdu za dveřmi. Za pár týdnů je otevřeme a už to nebudou dveře na kliku, ale pouhá plachta přikrývající vchod do týpí. Do velkých indiánských stanů, ve kterých si děláme oheň. Pro večerní pohodu i pro sušení mokrých věcí. Čeká nás také koupání v řece, dobrodružná táborová hra, výpravy za tajemnými věcmi do okolních hor… Prostě tábor je to nejlepší, co můžete prožít. Je ale třeba odhodit touhu po měkké posteli doma a maminčině péči. Nikde jinde nemůžete zažít to, co na opravdovém táboře. Takže se na vás na všechny, na celý oddíl, těším a doufám, že si to tam v lesích a u řeky v horách opravdu užijeme.

Ale než vyrazíme tábořit, čeká nás ještě měsíc běžné činnosti. První sobotu v červnu vyráží hlídka z našeho oddílu na krajské závody vlčat a světlušek (ZVAS). Držme jim palce, ať můžou ukázat, co v nich je, jak jsou sehraná parta a umístí se co nejlépe. O týden později si pak už tradičně vyjedeme a vyšlápneme společně s rodiči. Čeká nás putování krásným Posázavím, od zříceniny Chřenovického hradu až po naše milované Údolí studánek. Těším se, že se vás přidá mnoho a že se tato výprava stane opět nezapomenutelným zážitkem, případně tím nejlepším, co jste kdy prožili. Přeji vám pěkný červen a pak samozřejmě ty nejúžasnější prázdniny!

― Tom

Středisková brigáda na Boudičce 23.-24.5.


Foto*↑

Od pátku do soboty se konala středisková brigáda na Boudičce. Byla tam Jednička, Trojka a ráno přijela Sedmička. Po schůzce (a po ohromné bouřce s kroupami) jeli Blesk, Martínek, Adámek a Tomáš na brigádu na Boudičku. Když jsme dorazili na Boudičku, začali jsme hrabat trávu (trochu poprchávalo). Po chvíli jsme šli zapalovat oheň. Nikomu to nešlo, až Bleskovi, kterému se to povedlo zapálit v dešti. Když jsme zapálili oheň, opekli jsme si buřty a klobásy. Mezi tím, co jsme jedli, tak holky měly bojovku. Po ní nás holky „vyhodily“ z Boudičky. Tak jsme si na louce postavili stan a v něm spali. Ráno jsme vstali dříve než holky a šli jsme hrabat trávu. V sedm hodin byl budíček a zároveň přišla Sedmička. Po příchodu Sedmičky jsme šli zapalovat oheň, který se na několikátý pokus povedl. Měli jsme snídani a po ní jsme šli pracovat (opravovat lávku a hrabat louku). S holkami jsme šli dělat bitku trávou a nikdo nevyhrál. V jednu hodinu jsme šli k autu a odjeli domů. Louka je skoro celá shrabaná, tráva nanošená na hromadu u lesa a lávka je opravená.

― Blesk a Martínek

Výprava do hor a lesů 30.5.-1.6.


Foto*↑

V pátek jsme se sešli na hlavním nádraží. A jeli jsme přes Kolín do Ústí nad Orlicí. Po příjezdu do Ústí jsme šli do klubovny místních skautů za městem. Cesta byla dlouhá asi 2,5 km. Když jsme došli do klubovny, dali jsme si tam věci a šli do lesa sbírat dříví, abychom si mohli upéct buřty. V lese bylo prase a malá selátka. Po večeři (buřty) jsme seděli u ohně a povídali si. Pak jsme šli spát.

Druhý den ráno jsme si dělali různé věci ze dřeva. Po snídani jsme šli na výpravu na rozhlednu na Andrlův Chlum. Z té jsme viděli město Ústí nad Orlicí. Dali jsme si svačinu a vrátili se přes hustý les do klubovny. Cestou jsme nasbírali dřevo. Taky jsme viděli kamennou studánku – hlavu poustevníka, ze které tekla studená voda. Po příchodu z výpravy jsme hráli ringo a udělali si večeři, měli jsme rizoto z buřtů. Po večeři jsme si u ohně vyprávěli strašidelné historky. V něděli ráno jsme šli zase hrát ringo, po snídani jsme v hraní pokračovali. Pak už jsme museli balit. Po cestě na nádraží jsme viděli dětský den skautů. Už od večera byl s námi malý pes, co trochu otravoval, ale byl hezký. Šel s námi na nádraží a tam vběhl do kolejí. Odlákali jsme ho ven a pak si pro něj přijeli policajti. Domů jsme přijeli v 15 hod. Výprava byla super. Už moc se těším na tábor.

― Onďas

Výsledky květnového bodování

Bodování jde do finiše! Máte poslední příležitost získat body a vylepšit si tak svoje postavení v celoročním bodování. Ale nejen sobě – především svojí družině. Zvítězí letos Lišáci nebo Netopýři? A kdo bude úplně nejlepší? Snažením, účastí na všech schůzkách a výpravách a především plněním stezky se určitě posuneš o mnoho dopředu i ty. Ještě to bude napínavé! V květnovém bodování zvítězil Martínek se 163 body. Druhý byl Jára (157 b.) a třetí Blesk (147 b.). Celkově zvítězili Lišáci s průměrem 127 bodů na člena, Netopýři měli pouze 69 bodů. S bodováním ovlivnila účast na výpravě (30) a především vaše snaha o plnění stezek (10 za každý bod). Také za příspěvky do Féfa se dávají body (15).

― Tom

Bodovací úkol na červen

Úkolem na květen byla orientace mapy. Červnový úkol je možná mnohem lehčí. Na našich stránkách www.fefo.cz je dost zastaralý titulní obrázek – složený z pěti obrázků ze života našeho oddílu. Někteří členové (tam zobrazení) již nechodí, týpí je již roztrhlé a tak dál… Pokud chceš získat 20 bodů, jdi do naší online fotogalerie www.trojka-kh.rajce.idnes.cz a pošli na mail koj@skaut.cz 3-5 obrázků, které jsou aktuální a popisující náš dnešní oddíl. Měly by to být obrázky, které bude možné dát na web oddílu, takže by na nich mělo být něco akčního a dobře patrného i při zmenšení. Těšíme se na vaše tipy na typy, kteří nás mají reprezentovat.

― Tom

Naše červnové akce

V červnu se intenzivně chystáme na tábor. Každý se snaží splnit kritéria daná vedením oddílu, aby mohl odjet na tábor, především splnit dostatečný počet bodů do stezky anebo možná i víc. Kromě toho je to měsíc plný akcí. V sobotu 7.6. vyráží sedm z vás na krajské kolo vlčáckých závodů do Benátek nad Jizerou. Jede se auty s Mechem a Gerlachem – více informací je na webu. O týden později, tedy v sobotu a v neděli 14.-15.6. vyrážíme společně s rodiči na již tradiční vandr. I tentokrát přespíme pod stany, celtou či širákem na louce u Boudičky. Putovat tam ale budeme úplně z jiné strany – od Chřenovic. Je to poslední výprava před táborem a určitě si ji užijeme. A poslední červnovou sobotu konečně vyrážíme na tábor k řece Doubravě!

― Tom

Fotografie jsou chráněné heslem (zn. *).